na borbenom zadatku

Ubojica kritičara Kremlja Borisa Njemcova pušten iz zatvora da se bori u Ukrajini

10.08.2024 u 15:16

Bionic
Reading

Muškarac osuđen za ubojstvo ruskog oporbenog političara Borisa Njemcova pušten je iz zatvora nakon što je potpisao ugovor o pridruživanju vojnoj operaciji u Ukrajini, izvijestile su u subotu državne novinske agencije TASS i RIA Novosti

Njemcov, kritičar predsjednika Vladimira Putina i bivši zamjenik premijera pod predsjednikom Borisom Jeljcinom, ubijen je 2015. dok je hodao mostom u blizini Kremlja u srcu ruske prijestolnice.

Za njegovo ubojstvo ruski sud osudio je 2017. petoricu muškaraca na zatvorske kazne u rasponu od 11 do 20 godina. Među njima je bio i Tamerlan Eskerkhanov, koji je osuđen kao pomagač na 14 godina zatvora.

"Eskerkhanov je potpisao ugovor s ministarstvom obrane u ožujku 2024. godine, pomilovan je, a zatim pušten iz kaznene kolonije", rekao je TASS citirajući izvor iz agencija za provedbu zakona.

Izvršava borbene zadaće

"Otišao je u jednu od jurišnih postrojba i sada izvršava borbene zadaće u zoni specijalnih vojnih operacija", dodao je.

Dodao je da su ostali osuđenici zatvoreni zbog ubojstva Njemcova još uvijek u zatvoru jer su odbili potpisati ugovore s vojskom.

Ilja Jašin, Njemcovljev nekadašnji glasnogovornik koji je prošlog tjedna oslobođen u visokoprofilnoj razmjeni zatvorenika između Rusije, Bjelorusije, Sjedinjenih Država i nekoliko europskih zemalja, nazvao je Eskerkhanovljevo puštanje na slobodu "izrugivanjem sjećanja na mojeg mrtvog prijatelja".

Neki se bore za pomilovanje

Deseci tisuća ruskih zarobljenika dobrovoljno su se pridružili ruskoj vojsci koja se bori u Ukrajini, iskoristivši ponudu pomilovanja za one koji prežive vrijeme na bojišnici.

Regrutiranje zatvorenika isprva je počela plaćenička skupina Wagner, čiji je vođa Jevgenij Prigožin poginuo u zrakoplovnoj nesreći u kolovozu 2023. nakon neuspjele pobune protiv ruskog vojnog vodstva.

Rusko ministarstvo obrane od tada je usvojilo tu taktiku, formirajući svoje jedinice Oluja-Z djelomično od zatvorenika dragovoljaca regrutiranih izravno iz zatvora.