raste broj zaraženih

Izrael u problemima; Školu otvorili pa zatvorili jer je jedan učenik 'superširitelj' zarazio 150 kolega i 25 učitelja

12.08.2020 u 10:37

Bionic
Reading

U Njemačkoj su se učenici počeli vraćati u škole, a britanski premijer Boris Johnson tako je izjavio kako je otvaranje škola najesen 'društveni, gospodarski i moralni imperativ'

Međutim, u Izraelu koji je u prvim mjesecima izbijanja pandemije hvaljen zbog odgovora na istu, sada su zabilježena nova žarišta koronavirusa nakon što je ta država otvorila škole, javlja CNN. Trenutno je u toj zemlji 86.959 oboljelih, od čega je 366 u posljednja 24 sata, a ukupno bilježe 622 preminula od posljedica Covida-19.

Izrael se sada suočava s velikim brojem zaraženih, a škole su veliki razlog tome. Jedna škola u Jeruzalemu koju pohađa oko 1200 učenika prvo je otvorena, ali je vrlo brzo zatvorena. Jedan učenik bio je takozvani 'superširitelj' te je zarazio oko 150 učenika i 25 učitelja. Učitelji i učenici potom su završili u - karanteni.

Polovica svih slučajeva koji su u lipnju izbili u Izraelu može se povezati sa žarištima u školama. Profesor Gabi Barabash sa Znanstvenog instituta Weizman kaže kako smatra da je Izrael postao previše optimističan i da su planovi da se škole nakon ljeta otvore preuranjeni. 'Mislim da za to nismo spremni', kaže Barabash.

Vlada je, međutim, odlučna da se škole najesen otvore. I ima plan - prvi i drugi razredi ići će u školu, u trećim i četvrtima bit će maksimalno 18 učenika po učionici, a učenici od petog razred nadalje ići će u školu i učiti od kuće.

Izrael se tako suočava s problemima koji nisu strani niti drugim državama - otvoriti škole i tako riskirati nova žarišta i jačanje epidemije ili ostaviti učenike doma i tako produljiti i produbiti ekonomske probleme, javlja CNN.