petak je dan d

Ugostitelji na mukama: Dok birokrati kompliciraju, mnogi će od nas napraviti krivi korak. Trebaju nam jasne informacije, hitno!

18.03.2020 u 15:42

Bionic
Reading

Petak je dan koji su mnogi poslodavci označili ključnim za budućnost svojih tvrtki, pa tako i radnika zaposlenih u njima: Do tada bi, prema informacijama kojima raspolažu, trebale biti konkretizirane Vladine mjere za pomoć posrnulom gospodarstvu. U međuvremenu očigledno raste tek nervoza

Najavljena je mjera obustave rada restorana, kafića i hotela, kao i brojnih drugih društvenih sadržaja, a njihovi vlasnici sada su u neprilici: što to točno znači i kako će se odraziti na njihovo poslovanje?

Na primjeru Splita tportal se uvjerio da je postupanje šaroliko: dio hotela i restorana, kao i trgovina orijentiranih na turiste, već je zatvorio svoja vrata i radnicima podijelio otkaze, računajući da će prijavom na Zavod za zapošljavanje barem imati stabilna primanja po toj osnovi. Drugi dio odlučio se na korištenje godišnjih odmora, a treći zasad čeka…

Po svemu sudeći, mjera koja se najnestrpljivije iščekuje jest pokrivanje troškova minimalne plaće za radnike u sektorima pogođenima krizom.

'Nada umire posljednja, ali...'

'Još uvijek ne znamo što nam je činiti, nastojat ćemo pronaći najbolje rješenje i za radnike i za tvrtke. Bez jednih nema drugih, ali i obrnuto. No scenarij svakako nije dobar: travanj je mjesec za koji smo predviđali izlazak iz zimskih minusa i dobru likvidnost, a sada možemo očekivati samo rupe i prazne terase', kazao nam je Stipe Jeličić, vlasnik tri splitska restorana - dva cjelogodišnja i jednog sezonskog.

On u ovom trenutku zapošljava između 70 i 80 ljudi, a ljeti i do stotinu. Trenutno svi koriste godišnje odmore, što ne znači da odluka neće biti promijenjena.

'Koliko smo shvatili, do petka bi trebalo biti poznato to o kojim planiranim mjerama se radi i koje su kategorije na kojima će se one primjenjivati, a navodno se priprema donošenje konkretnih pravilnika. Nada umire posljednja, ali neizvjesnost je trenutno zaista velika', dodaje Jeličić.

Strukovna grupacija ugostiteljskih djelatnosti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori u Splitu prije nekoliko dana zatražila je od gradske vlasti hitno oslobađanje od plaćanja zakupnine poslovnih prostora i javnih površina, kao i komunalne naknade, spomeničke rente i poreza na potrošnju.

'Birokrati mozgaju, mnogi upadaju u zamku'

Slično razmišlja Leopold Botteri, Splićanin koji je u proteklom desetljeću razvio zavidan biznis - od proizvodnje prvog premium dalmatinskog maslinovog ulja i lanca oleoteka do nekoliko restorana te hotela San Canzian u Istri, koji je otvoren u kolovozu.

  • +31
Leopold Botteri, hotel San Canzian Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Svako daljnje odugovlačenje u jasnom informiranju poduzetnika hoće li država sufinancirati minimalnu plaću ugroženih poduzetnika je kalkuliranje s ciljem da što manje zaposlenika može koristiti tu mjeru. Brojni poduzetnici nemaju mogućnost čekati odluku i napravit će krivi potez, otpustiti nekog radnika i to će ih diskvalificirati za dobivanje sufinanciranja ili dobivanje povoljnih kredita. Treba zahtijevati hitne i jasne informacije, treba nam odmah jasna objava kriterija', kazao je Botteri.

On smatra da 'birokrati u ovom trenutku smišljaju brojne kriterije i ograničenja, a nemaju mogućnost uvida u realno stanje'.

'Ne dajte otkaze'

'Nečijem je djelatniku istekao ugovor i zbog toga će on imati manje radnika nego mjesec prije, to ne smije biti isključujući faktor. Netko neće moći dokazati pad prihoda u ovoj godini jer u ožujku prošle godine nije ni radio, ni to ne smije biti isključujući faktor. Važno je upozoriti ljude da ne daju otkaze jer će ih to diskvalificirati', rekao nam je Botteri.

'Nužna je jasna informacija kako bi poduzetnik mogao planirati i reagirati prije nego ga netko blokira. Brojni poduzetnici si ne mogu priuštiti ni otkaze jer moraju isplatiti velike otpremnine, a jednostavno nemaju sredstva na računu jer već u ožujku su trebali imati priljev, on je u potpunosti izostao, a sami moraju isplatiti punu plaću za veljaču', pojašnjava Botteri.

  • +13
Splitski kafići u doba koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX