poslali apel

Uhićen Slovenac koji je vatrogasce ometao dronom: 'Požari nisu predstava za javnost'

09.07.2024 u 19:44

Bionic
Reading

Četrdesetosmogodišnji Slovenac pritvoren je zbog ugrožavanja gašenja požara na Murteru prošloga petka jer je upravljao dronom bez dozvole na području na kojem su požar gasile zračne snage, koje su se zbog toga morale i povući s požarišta.

Policija je kazneno prijavila 48-godišnjeg državljanina Slovenije koji je prije nekoliko dana, dok su kanaderi gasili požar na otoku Murteru, upravljao dronom na tome području, ugrožavajući zračni prostor. Doveden je pritvorskom nadzorniku šibensko-kninske Policijske uprave, prenosi HRT.

Policija također provodi kriminalističku istragu nad još jednom muškom osobom koju sumnjiči da je istoga dana na otoku Murteru počinio istovjetno kazneno djelo. Obojici prijeti zatvorska kazna od 6 mjeseci do 5 godina.

Na problem koji pričinjavaju oni koji ugrožavaju gašenje požara dronovima upozorio je i županijski zapovjednik zadarskih vatrogasaca Matej Rudić za Novu TV.

'Požari nisu predstava za javnost, to svi znamo, vidjeli su svi na televiziji u kakvim ekstremnim uvjetima piloti rade – ometanje dronovima je nonsens. Pozivam ljude da se suzdrže od snimanja jer tada kanaderi moraju prekidati akciju, a požar se širi', kazao je.

Što se tiče dosadašnje požarne sezone, Rudić je istaknuo da požarna sezona ovisi o vremenskim prilikama: 'Dosad su nam išle na ruku. Ako se nastavi sušno vrijeme i kad krenu puhati bura i maestral, očekujemo požare otvorenog prostora.'