uoči predsjedničkih izbora

Uhićeni oporbeni aktivisti u Venezueli, optuženi za konspiraciju

18.06.2024 u 06:35

Bionic
Reading

Oporbena koalicija u Venezueli priopćila je u ponedjeljak da su proteklih dana uhićena četvorica aktivista dviju stranaka, dok sve više rastu napetosti uoči predsjedničkih izbora u srpnju.

Gabriel Gonzalez, Javier Cisneros, Jeancarlos Rivas i Juan Iriarte, članovi stranaka Volja naroda i Pokreni se Venezuela, uhitili su pripadnici sigurnosnih snaga te ih optužili za poticanje mržnje i konspiraciju, priopćili su glasnogovornici oporbenih stranaka.

"Osudit ćemo ovaj novi napad vlade na svim relevantnim međunarodnim događanjima. Ovakva teška kršenja više ne možemo dopustiti", rekao je oporbeni predsjednički kandidat Edmundo Gonzalez u obraćanju na društvenim medijima.

Uhićenja četvorice aktivista i novinara Luisa Lopeza dogodila su se u trenutku kada ankete pokazuju pozitivan rezultat za Gonzaleza, koji je imenovan oporbenim kandidatom nakon što je najviši sud u Venezueli podržao zabranu obnašanja javne dužnosti za njihovu kandidatkinju Mariju Corinu Machado.

Predsjednik Nicolas Maduro, koji se kandidira za treći mandat, u nedavnoj je anketi imao podršku od oko 30 posto, u usporedbi s Gonzalezom čija je podrška bila 50 posto.

Ove je godine uhićeno 37 aktivista, uključujući i nedavna uhićenja, rekla je Machado, koja aktivno podržava Gonzaleza, u njihovom zajedničkom obraćanju.

Šest bivših članova njezine kampanje trenutačno živi u argentinskom veleposlanstvu, gdje su tražili azil.

sve osim nogometa

Učitavanje...