odjeknule eksplozije

Ukrajina dobila 6 milijardi eura: 'Oni razumiju da treba stvarati probleme agresoru'

28.10.2024 u 06:35

Bionic
Reading

Volodimir Zelenski izjavio je u nedjelju da suradnja unutar formata 'Ukrajina plus sjeverna Europa' dobiva na brzini, s dodatnim koracima koji se očekuju idući tjedan da se pojača pritisak na Rusiju. U međuvremenu, ukrajinski dronovi gađali su tvornicu etanola u ruskoj regiji Voronjež

Pet nordijskih zemalja, Finska, Švedska, Norveška, Danska i Island članice su NATO-a i sve čvrsto podržavaju Ukrajinu u njezinoj borbi protiv ruske invazije. Nordijske nacije prošle su godine poručile ukrajinskom predsjedniku da će podupirati njegovu zemlju "koliko god bude potrebno" u njezinoj borbi da istjera ruske snage te da su spremne nastaviti davati veliku vojnu, gospodarsku i humanitarnu pomoć.

Zelenski je u svibnju rekao da će zajednička vojna pomoć nordijskih zemalja ove godine iznositi šest milijardi eura prema zasebnim sigurnosnim sporazumima, što je povrh nekih 11 milijardi eura koje je tih pet zemalja osiguralo do kraja 2023.

"Oni razumiju da je potrebno stvarati probleme agresoru, tako da Rusija gubi priliku da kvari život svijetu. Razgovarat ćemo (u nadolazećem tjednu) s 'Nordijcima' o novim temeljnim koracima koji mogu povećati pritisak na Rusiju za ovaj rat i za dobrobit poštene diplomacije", izjavio je Zelenskij u svom dnevnom video obraćanju u nedjelju.

Zelenski u obilasku Dubrovnika Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/Pixsell

Ukrajinci dronovima gađali tvornicu etanola u Rusiji

Ukrajinski dronovi gađali su tvornicu etanola u ruskoj regiji Voronjež, što je izazvalo požar u jednom od industrijskih objekata i ozlijedilo jednu osobu, izvijestili su u nedjelju ruski Telegram kanali.

Hitne službe su poslane na požarište, izvijestio je Alexander Gusev, guverner Voronježa, regije u južnoj Rusiji, na svom kanalu za razmjenu poruka u Telegramu. 

Kazao je i da je oko deset ukrajinskih bespilotnih letjelica uništeno ili presretnuto iznad te regije u nedjelju, pri čemu su krhotine pale na tvornicu i izazvale požar.

Telegram kanal "Baza vijesti", blizak ruskim sigurnosnim službama objavio je da su se čule dvije eksplozije u blizini tvornice Ethanol Spirit u selu Krasnoje.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća.

Iz Ukrajine zasad nema komentara. Kijev je često govorio da su njegovi napadi bespilotnim letjelicama unutar Rusije usmjereni na infrastrukturu ključnu za ruske ratne napore i da su odgovor na stalne napade Moskve na teritorij Ukrajine.