otkriveni detalji

Ukrajinci imaju novu postrojbu za specijalne operacije: Tajfun ima samo jedan zadatak

03.09.2024 u 09:47

Bionic
Reading

Ukrajina je najavila novu vojnu jedinicu usmjerenu isključivo na bespilotne letjelice. Ovaj potez govori o kontinuiranoj dominaciji bespilotnih sustava u ratu te potrebi da se vojnici obuče i prilagode izazovima prilikom operacija dronovima

Ukrajina je tijekom vikenda u galeriji Art Ukraine predstavila prve detalje o Tajfunu, postrojbi za specijalne operacije Nacionalne garde Ukrajine usmjerene na bespilotne sustave, piše Business Insider.

'Nacionalna garda, kao i sve komponente obrambenih snaga Ukrajine, također se razvija u smjeru bespilotnih sustava', rekao je potpukovnik Maksim Skilar, načelnik Odjela za bespilotne sustave Nacionalne garde Ukrajine.

'Jedan od koraka u ovom razvoju je proširenje jedinica za bespilotne sustave, odnosno zasebnog odreda koji će obavljati svoje zadaće samo pomoću bespilotnih sustava raznih vrsta', dodao je Skilar.

Podrška borbenim brigadama

Video koji je Ukrajina podijelila na internetu prikazuje pripadnike jedinice kako drže dronove i nose operaterske slušalice.

Članovi Tajfuna također su bili prisutni da bi detaljno opisali planove jedinice, uključujući fokus na pružanje operativne podrške borbenim brigadama i učenje kako koristiti najnovije bespilotne sustave.

Mihailo Kmitjuk, zapovjednik postrojbe, rekao je da je glavna njezina korist bila obuka vojnika o tome kako upravljati različitim bespilotnim letjelicama. Kmitjuk je također pozvao poželjne kandidate, uključujući gejmere i inženjere, da se pridruže naporima jedinice.

Specijalizirana jedinica uspostavlja se u fazi u kojoj se zahuktava rat dronovima između Rusije i Ukrajine.

Dronovi su masovno korišteni tijekom rata, bilo za izviđanje, bilo za iznenadne napade na tenkove i trupe.

Ali elektroničko ratovanje - točnije ometanje signala - smanjilo je učinkovitost dronova na bojnom polju, poremetivši operaterovu vezu s njihovim sustavom.

I Rusija i Ukrajina razvijaju nove bespilotne sustave

Prošlog mjeseca pojavili su se dokazi da je Rusija koristila žičani dron s optičkim vlaknima u borbi. Žičana veza smatrala se učinkovitom protumjerom za ometanje signala. Obje strane također su koristile autonomne dronove kao prilagodbu tome.

Ove adaptacije dronova samo su dio napora obje strane u razvoju novih bespilotnih sustava kako bi održale prednost. Stručnjaci su to opisali kao igru ​​mačke i miša, naglašavajući važnost koju i Rusija i Ukrajina pridaju razvoju novih i učinkovitih bespilotnih snaga.