oružje nove generacije

Amerikanci locirali mjesto lansiranja Putinove nepobjedive rakete na nuklearni pogon

02.09.2024 u 22:50

Bionic
Reading

Dva američka istraživača kažu da su identificirali vjerojatno mjesto raspoređivanja nove krstareće rakete s nuklearnim pogonom 9M370 Burevestnik, koju je predsjednik Vladimir Putin reklamirao kao 'nepobjedivu'.

Putin je rekao da to oružje - koje je NATO nazvao SSC-X-9 Skyfall - ima gotovo neograničen domet i može izbjeći američki protuzračni štit. Ali neki zapadni stručnjaci osporavaju njegove tvrdnje i stratešku vrijednost Burevestnika, rekavši da on neće dodati nove sposobnosti koje Moskva već nema, a uz to riskira nesreću s curenjem radijacije.

Koristeći fotografije koje je 26. srpnja snimio Planet Labs, komercijalna satelitska tvrtka, dva su istraživača identificirala građevinski projekt koji se naslanja na postrojenje za skladištenje nuklearnih bojevih glava poznato pod dva imena - Vologda-20 i Chebsara - kao potencijalno mjesto za postavljanje nove rakete. Postrojenje je 295 milja (475 km) sjeverno od Moskve, piše Reuters nazivajući vijest svojom ekskluzivom .

Devet lansirnih rampi u izgradnji

Decker Eveleth, analitičar iz organizacije za istraživanje i analizu CNA, pronašao je satelitske snimke i identificirao ono što je on procijenio kao devet horizontalnih lansirnih rampi u izgradnji. Smješteni su u tri skupine unutar visokih greda kako bi ih zaštitili od napada ili spriječili da slučajna eksplozija u jednoj detonira projektile u drugima, rekao je.

Lansirni položaji su povezani cestama s vjerojatnim zgradama u kojima bi se servisirali projektili i njihove komponente, te s postojećim kompleksom od pet bunkera za skladištenje nuklearnih bojevih glava, zaključuje Eveleth.

Lokacija je, kako je rekao Eveleth, očito namijenjena "za veliki, fiksni raketni sustav, a jedini veliki, fiksni raketni sustav koji oni trenutačno razvijaju je Skyfall", rekao je Eveleth.

Rusko ministarstvo obrane i veleposlanstvo u Washingtonu nisu odgovorili na zahtjev da komentiraju njegovu procjenu, stratešku vrijednost Burevestnika, rezultate testiranja i rizike koje predstavlja.

Identifikacija lokacije vjerojatnog lansirnog mjesta za projektil ukazuje na to da Rusija nastavlja s njegovim raspoređivanjem nakon niza testova posljednjih godina, koje su obilježili problemi, rekli su Eveleth i drugi istraživač Jeffery Lewis s Instituta za međunarodne studije Middlebury u Montereyu.

Lewis se složio s Evelethovom procjenom nakon što je na njegov zahtjev pregledao slike. Slike "sugeriraju nešto vrlo jedinstveno, vrlo različito. I znamo da Rusija razvija ovaj projektil na nuklearni pogon", rekao je on.

Rusija mijenja smjernice u korištenju nuklearnog oružja

Hans Kristensen iz Federacije američkih znanstvenika, koji je također proučavao slike Vologde na Evelethov zahtjev, rekao je da se čini da pokazuju lansirne rampe i druge značajke koje su "moguće" povezane s Burevestnikom. No rekao je da ne može dati konačnu procjenu jer Moskva obično ne postavlja lansere projektila pored skladišta nuklearnih bojevih glava.

Eveleth, Lewis, Kristensen i tri druga stručnjaka rekli su da je normalna praksa Moskve skladištenje nuklearnog tereta za kopnene projektile daleko od lansirnih mjesta - osim onih u njezinim snagama za interkontinentalne balističke rakete (ICBM).

No raspoređivanje Burevestnika u Vologdi omogućilo bi ruskoj vojsci da skladišti rakete s nuklearnim oružjem u svojim bunkerima, čineći ih dostupnima za brzo lansiranje, rekli su Lewis i Eveleth.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je da će Rusija unijeti izmjene u svoje smjernice o korištenju nuklearnog oružja kao odgovor na ono što smatra zapadnom eskalacijom u ratu u Ukrajini, izvijestila je u nedjelju državna novinska agencija TASS.

U izvješću Nacionalnog obavještajnog središta za zrak i svemir (NASIC) američkih zračnih snaga iz 2020. navodi se da će Rusija, ako uspješno stavi Burevestnik u službu, dobiti "jedinstveno oružje s interkontinentalnim dometom".

Ali problematična prošlost oružja i njegova graničenja izazvali su sumnje među osam stručnjaka s kojima je razgovarao Reuters o tome hoće li njegovo postavljanje promijeniti nuklearne uloge Zapada i drugih ruskih neprijatelja.

Brojni problemi na testiranjima

Burevestnik ima lošu povijest testiranja od najmanje 13 poznatih testova, sa samo dva djelomična uspjeha, od 2016., prema Inicijativi za nuklearnu prijetnju (NTI), lobističkoj skupini usmjerenoj na smanjenje nuklearnih, bioloških i novih tehnoloških rizika.

Neuspjesi uključuju eksploziju iz 2019. godine tijekom neuspješnog saniranja neosiguranog nuklearnog spremnika koji je ostavljen da ‘tinja‘ na dnu Bijelog mora godinu dana nakon pada prototipa, prema izvješćima State Departmenta.

Ruska državna nuklearna agencija Rosatom priopćila je da je pet članova osoblja poginulo tijekom testiranja rakete 8. kolovoza. Putin je njihovim udovicama uručio najviša državna priznanja, rekavši da je oružje koje razvijaju bez premca u svijetu, ne imenujući Burevestnik.

Pavel Podvig, stručnjak za ruske nuklearne snage, Lewis, Eveleth i drugi stručnjaci smatraju da Moskva s tim projektilom neće dobiti neke nove sposobnosti koje njihove nuklearne snage već nemaju, uključujući sposobnost nadjačavanja američke obrane od projektila. Dapače, kako se navodi, njegov motor na nuklearni pogon prijeti curenjem radijacije duž cijele putanje leta, a njegovo postavljanje riskira nesreću koja bi mogla kontaminirati okolno područje, rekla je Cheryl Rofer, bivša američka znanstvenica na području nuklearnog oružja i drugi stručnjaci.