protuofenziva

Ukrajinci na jugu oslobodili 130 kvadratnih kilometara pod ruskom okupacijom

26.06.2023 u 14:51

Bionic
Reading

Ukrajinska vojska objavila je da je oslobodila ukupno 130 četvornih kilometara teritorija pod ruskom okupacijom na jugu Ukrajine otkako je prije otprilike tri tjedna započela s protuofenzivom

Proteklog tjedna vraćeno je 17 dodatnih četvornih kilometara u regiji Zaporižja pod ruskom okupacijom, objavila je u ponedjeljak na Telegramu zamjenica ministra obrane Hanna Maliar.

Ukrajina je izvijestila i o manjim uspjesima na istoku bojišnice. Mailar je kazala da je, unatoč žestokom otporu Rusa, ukrajinska vojska napredovala jedan do dva kilometra u nekoliko smjerova prethodnog tjedna. Vojska je odbila i ruske protunapade na nekoliko točaka bojišnice, među kojima su one blizu Bahmuta, Limana i Avdivke, gdje se navodno trenutačno vode žestoke borbe.

U proteklih tjedan dana na ovim područjima vodilo se više od 250 bitaka, rekla je Maliar. Rusko ministarstvo obrane u nedjelju je izvijestilo o više od 20 ukrajinskih napada u jednom danu na jugu i na istoku zemlje. Podaci koji stižu iz ratne zone ne mogu se provjeriti iz neovisnih izvora.

  • +23
Ukrajinska protuofenziva Izvor: Profimedia / Autor: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia