rat u ukrajini

Ukrajinci objavili video: Pogledajte kako dron uništava ruski brod

04.09.2023 u 08:26

Bionic
Reading

Ukrajinska vojska objavila je video koji prikazuje trenutak u kojem je dron pogodio rusko plovilo kojim su se ruski vojnici pokušali iskrcati na plaži u regiji Herson

Napad se dogodio u sjeverozapadnoj regiji Crnog mora, objavila je ukrajinska mornarica na Telegramu, poručivši da je za njega odgovorna ukrajinska jedinica mornaričkog zrakoplovstva. Nije identificirano kako je uništeno rusko plovilo, ali je nekoliko stručnjaka reklo da se čini da je raketni napad izveo Bayraktar TB2, dron turske proizvodnje kojim su Ukrajinci nanijeli ozbiljne gubitke Rusiji u ranoj fazi rata, piše The Business Insider.

Ukrajina je izgubila većinu svoje mornarice kada je Rusija nezakonito anektirala Krim 2014. No od invazije 2022. Kijev je uložio velika sredstva i u zračnu i pomorsku tehnologiju dronovima prijeteći ne samo ruskim snagama i naftnim tankerima, već i Krimskom mostu.

Ukrajinci su objavili video najvjerojatnije kako bi podigli moral svojim vojnicima koji se bore u protuofenzivi što je koštala tisuće života. Prošlog mjeseca američki dužnosnici rekli su za The New York Times da je oko 70.000 ukrajinskih vojnika ubijeno otkako je Rusija pokrenula invaziju prošle godine (u usporedbi s oko 120.000 ruskih vojnika ubijenih u akciji). Od veljače 2022. ubijeno je i najmanje 9500 ukrajinskih civila, prema podacima Ujedinjenih naroda.