oklopni TRANSPORTERI

Ukrajinci počeli koristiti Pume za koje se ne zna odakle dolaze. Što analitičari misle o tome?

04.07.2024 u 06:02

Bionic
Reading

Premda su i ranije viđeni na ukrajinsko-ruskom ratištu, Ministarstvo obrane Ukrajine tek je ovih dana službeno odobrilo korištenje talijanskih oklopnih transportera Puma u ukrajinskim Oružanim snagama. Još uvijek je nepoznato odakle su Pume stigle u Ukrajinu, a tportal donosi više o tim oklopnim transporterima koje je tijekom 2000- ih proizvodio talijanski konzorcij Iveco-Oto Melara

Ministarstvo obrane Ukrajine objasnilo je da su Pume prošle kodifikaciju, što omogućuje kupnjiu tih oklopnih transportera sredstvima iz državnog proračuna. Iako se ta vozila koriste u vojskama Italije, Argentine, Pakistana, Libije i Džibutija, niti jedna od tih zemlja nije službeno izvijestila da su paketi pomoći uključivali te transportere.

Ipak, pretpostavlja se da je serija Puma bila dio jednog od povjerljivih paketa obrambene pomoći Ukrajini koje je poslala talijanska vlada. Talijani su ranije bez službene najave poslali Ukrajincima seriju topničkih sustava M109L, a Rim je proteklog lipnja potvrdio transfer dodatne baterije protuzračnog sustava SAMP/T, sposobnog za presretanje balističkih projektila.

Još ranije, Italija je poslala Ukrajincima jednu bateriju obrambenog sustava SkyGuard Aspide, sustave Spada, dvije baterije raketnih bacača M270A1 kalibra 227 milimetara, teške minobacače kalibra 120 milimetara, topove FH-70 kalibra 155 milimetara, brojne radare, razne vrste borbenih vozila te čitav niz pješačkog oružja i streljiva.

Najnovija donacija sa zasad nepotvrđenim brojem primjeraka dolazi u obliku talijanskih lakih oklopnih borbenih vozila na kotačima Puma s pogonskim inačicama 6x6 i 4x4. Vozilo je razvio i do 2004. proizvodio konzorcij Iveco Fiat – Oto Melara ponajprije za talijansku vojsku, a potom i za izvoz..Prvi prototipovi dovršeni su 1988., s ukupno pet testnih vozila dovršenih do 1990. godine.

Vojska tražila daljinski upravljanu strojnicu

Idućih devet godina Pume su prolazile rigorozne testove, nakon čega je talijanska vojska 1999. godine naručila 580 tih vozila, od čega njih 250 u konfiguraciji 6x6 te njih 330 s pogonom na sva četiri kotača. Prva naručena vozila dovršena su sredinom 2003. godine, Vozila s pogonom na svih šest kotača koristi amfibijska pukovnija Serenissima s bazom u Veneciji, padobranska brigada Folgore i planinsko pješaštvo iz brigade Alpini. Vozila 4x4 koriste pak osam konjaničkih pukovnija i dvije pukovnije specijalnih snaga.

Valja reći da je Puma u konjičkim pukovnijama isprva trebala nadopuniti razarač tenkova na kotačima B1 Centauro, a danas je prisutna u većini pješačkih pukovnija talijanske vojske.

Pumu pokreće 4-cilindrični Ivecov turbo-dizelski motor od 180 konjskih snaga, koristi 5-stupanjski automatski mnjenjač, a radni raspon joj se proteže na 700 kilometara. Maksimalna brzina vozila je 110 kilometara na sat, s time da inačica 4x4, uz vozača i topnika, prevozi dva vojnika te se u talijanskoj vojsci koristi u parovima za izviđanje bojišta. Varijanta 6x6 od 8,2 tone prevozi četiri vojnika te vozača i topnika, a zajedno s još jednom takvom Pumom može nositi cijeli talijanski pješački vod od osam ljudi.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Easy News

Tijekom razvoja platforme, stvorene su različite varijante oklopnog transportera Puma i to za zapovijedanje i upravljanje, kao izviđačkačko opremljeno protutenkovskim i protuzračnim sustavima te s minobacačem kalibra 81 milimetar, ali i kao vozilo za medicinsku evakuaciju te kemijsko-biološko-radiološko-nuklearno motrenje... Prema zahtjevima talijanske vojske, 2007. godine u dio Puma ugrađene su daljinsku upravljane kupole za strojnice Hitrole kalibra 12,7 milimetara, a pridodan je i nešto bolji oklop od potpuno zavarenog čelika koji pruža zaštitu od pješačkog oružja i krhotina granata.

Puma je opremljena klima uređajem, grijanjem, NBC sustavom pod tlakom koji osigurava suhi, filtrirani zrak s kontroliranom temperaturom te protupožarnim sustavom te vitlom za samoizvlačenje. Svi tipovi Puma imaju i dva reda po tri Galixova odvodnika dima, a vozilo je konfigurirano tako da se mogu pridodati dodatni sustavi naoružanja.

Libijci donaciju pretvorili u mobilne lansere

Primjerice, u Pume je moguće ugraditi protutenkovske sustave Milan ili Panzerfaust, minobacč kalibra 60 milimetara i bacač granata kalibra 40 milimetara.Vozila se mogu opremiti i laserskim sustavom upozorenja i automatskim bacačima dimnih granata. Za upravljanje vozilom koriste se tri dnevna periskopa, dok noćni vid osigurava pojačivač svjetla.

Uz to, Puma prima više različitih komunikacijskih sustava povezanih s tri antene, a može se transportirati helikopterom tipa CH47C i gotovo svakim transportnim avionima koje koriste članice NATO saveza.

Valja reći da je Italija u ožujku 2013. donirala 20 svojih Puma u inačici 4x4 Libijskoj nacionalnoj vojsci kako bi potvrdila prijateljske veze sa svojom nekadašnjom kolonijom, ali i participirala u borbi protiv sve većih islamističkih prijetnji. Libijci su te Pume kasnije pretvorili u mobilne lansere nevođenih projeketila zemlja-zrak. Njih 14 Rim je iz istih razloga donirao i Džibutiju, dok su Pakistan i Argentina pribavili svoje Pume redovnim putem.

Zanimljivo je da su Rusi u travnju ove godine objavili snimku jedne Pume uništene u Luhanskoj oblasti, što je sugeriralo da je vozilo u ukrajinskoj službi prema nije napravljen nikakav zapis o njegovoj isporuci. Analitičari ocjenjuju da će Ukrajinci koristiti ova vozila niske siluete za izviđanje, prebacivanje ljudstva i borbu protiv suparničkih lako oklopljenih vozila, ali upozoravaju da će ona zbog svoje nedovoljne zaštite biti laka meta ruskih naoružanih dronova i protuoklopnih sustava, pa čak i teških strojnica.