duboko u rusiji

Ukrajinci udarili iz sve snage: Od eksplozije se tlo treslo kao da je potres

18.09.2024 u 14:01

Bionic
Reading

Velik ukrajinski napad dronovima na Rusiju izazvao je toliko snažnu eksploziju u arsenalu u regiji Tver, što je dovelo do evakuacije stanovnika obližnjeg grada Toropeca, prenose ratni blogeri i neki mediji. Eksplozije, koje su odjeknule u srijedu navečer, ponovno su skrenule pažnju na ranjivost ruskih vojnih objekata usred sve češćih napada ukrajinskih bespilotnih letjelica

Prema neprovjerenim snimkama objavljenim na društvenim mrežama, vatrena kugla izdigla se visoko u noćno nebo, a snažne detonacije odjekivale su kilometrima daleko preko obližnjeg jezera, otprilike 380 kilometara zapadno od Moskve, javio je Reuters.

NASA-ini sateliti detektirali su izvor intenzivne topline iz područja površine od oko 14 četvornih kilometara, a seizmičke stanice zabilježile su događaj koji je senzore naveo da pomisle da je riječ o manjem potresu.

'Ovaj napad je pogodio skladište streljiva u blizini Toropeca', izjavio je Jurij Podoljak, ruski vojni bloger rodom iz Ukrajine. Dodao je da je sve što može gorjeti već u plamenu, a detonacije ne prestaju.

Ratni blogeri, koji su u više navrata uspjeli prenijeti informacije koje ruski državni mediji nisu otkrivali, izvijestili su da požari i eksplozije satima traju.

Evakuacija stanovništva

U međuvremenu, ruski državni mediji, koji su od početka rata u Ukrajini podložni strogim pravilima vojne cenzure, izvještavali su vrlo oprezno o ovom incidentu. Igor Rudenja, guverner regije Tver, potvrdio je da su ukrajinski dronovi oboreni i da je izbio požar, zbog čega su evakuirani neki stanovnici. Nije želio precizirati što točno gori. Stanovnica Toropeca, koja se predstavila kao Irina, izjavila je za Reuters da su članovi njezine obitelji među evakuiranima: 'Požar je počeo zbog eksplozija, svi smo morali hitno napustiti područje.'

U popodnevnim satima po lokalnom vremenu Rudenja je izjavio da se situacija stabilizirala te da su se evakuirani stanovnici mogli sigurno vratiti u svoje domove. 'Požar je ugašen, a nema prijavljenih smrtnih slučajeva', izjavio je guverner.

Uništenje strateškog skladišta

Izvor iz ukrajinske sigurnosne službe SBU rekao je za Reuters da je napad dronovima potpuno uništio skladište u kojem su se nalazili projektili, navođene bombe i artiljerijsko streljivo. Službeni Kijev nije odmah komentirao ovaj incident, no ukrajinske vlasti već neko vrijeme najavljuju da će se sve češće služiti bespilotnim letjelicama u borbi protiv ruske invazije.

Ruski državni mediji ranije su izvijestili da se na mjestu eksplozije nalazi veliki arsenal konvencionalnog oružja. Prema izvještaju državne agencije RIA iz 2018., Rusija je u Toropecu gradila arsenal koji bi trebao biti u stanju izdržati i zračne i raketne napade, pa čak i manje nuklearne udare. 'Objekt osigurava pouzdano i sigurno skladištenje oružja, štiti ga od zračnih i raketnih napada te čak i od razarajućih učinaka nuklearne eksplozije', izjavio je tada Dmitrij Bulgakov, bivši zamjenik ministra obrane. Zanimljivo je da je Bulgakov ranije ove godine uhićen zbog optužbi za korupciju, koje on odbacuje.

Snaga eksplozije i reakcije javnosti

Stručnjaci procjenjuju da je snaga glavne eksplozije, prikazane na neprovjerenim snimkama na društvenim mrežama, bila ekvivalentna detonaciji između 200 i 240 tona eksploziva. George William Herbert iz Instituta za međunarodne studije Middlebury u Montereyu u Kaliforniji, rekao je da veličina eksplozije odgovara količini visokih eksploziva koji bi mogla izazvati golemu vatrenu loptu vidljivu kilometrima daleko.

Dok su neki Rusi na društvenim mrežama nudili pomoć pogođenima, drugi su izrazili bijes zbog nemarnosti nadležnih. 'Zašto streljivo nije bilo pohranjeno pod zemljom? Što radite?! U Kudinu su kuće uništene! Zašto nitko ne gasi šumu koja gori?! Kakav je to nemar!' glasila je jedna od poruka stanovnice pogođenog područja na ruskoj društvenoj mreži VK. Kudino je malo selo, smješteno 4,5 kilometara sjeveroistočno od Toropeca, koje je prema izvještajima pretrpjelo velika oštećenja uslijed eksplozija.

Ruska vojska izvijestila je da su njezine jedinice protuzračne obrane tijekom noći uništile 54 drona lansirana na pet ruskih regija. Međutim u službenom izvješću nije spomenuta regija Tver. S druge strane, ukrajinska vojska izvijestila je da je oborila 46 od 52 drona koje je Rusija lansirala na njihovo područje tijekom iste noći. Ukrajinske vlasti također su rekle da su tri ruske navođene zračne rakete promašile svoje ciljeve.