mogući kolaps

Ukrajincima na istoku prijeti katastrofa: Pao New York, kreće ofenziva na Pokrovsk?

19.08.2024 u 14:15

Bionic
Reading

Kremaljski ratni stroj nastavlja mljeti ukrajinska sela i gradove u Donbasu na istoku Ukrajine, dok su oči svjetske javnosti okrenute prema iznenadnoj ofenzivi Kijeva na području Kurska, na teritoriju Rusije

Za sada se čini da napad na Kursk ipak nije polučio željene rezultate, popuštanje pritiska na frontu, jer Moskva nije premještala svoje snage s ključnog ratišta u Donecku da bi obranila svoju zemlju.

Rusi sporo, ali temeljito napreduju na istoku Ukrajine još od listopada 2023. godine, kada su preuzeli inicijativu na bojištu nakon propasti ukrajinske protuofenzive. Beskonačno povlačenje Ukrajinaca u Donecku počelo je padom Avdiivke, snažnog uporišta u predgrađu grada Donecka, koje su grčevito držali od početka rata 2014. godine.

Ruska taktika, da se gradovi i sela temeljito unište bombardiranjem iz zraka i sa zemlje, a potom u jurišima šalje pješadija da se zbog velike brojčane prednosti u konačnici obračuna s protivnicima, daje rezultate s cijenom golemog gubitka ljudskih života. Čini se da je to račun koji je Kremlj spreman platiti.

Minimalni cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini, što se dade iščitati i iz takozvane mirovne ponude koju je nedavno poslao Kijevu, zauzimanje je četiri pokrajine – Doneck, Luhansk, Zaporižja i Herson – koje je anektirao u rujnu 2022. godine. Ruska vojska nalazi se pred vratima Pokrovska, iznimno važnog logističkog središta za Ukrajince na istoku zemlje.

Putin bi se osvajanjem Pokrovska značajno primaknuo cilju - preuzimanju potpune kontrole nad Doneckom.

Ruska vojska ne terenu snažno napreduje, što je primoralo vojnu upravu Pokrovska u petak da izda pomalo panično upozorenje stanovništvu da se što brže evakuira iz grada.

  • +2
Ukrajinski vojnici u okolici Pokrovska Izvor: Profimedia / Autor: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Grad je prije imao 60.000 stanovnika, a rijetki su ostali u njemu kako mu se rat sve više približava i sve češće postaje meta ruskih napada. Ukrajinska vojska bilježi posljednjih dana značajno povećanje borbenih aktivnosti na tom području, s čak 52 prijavljena okršaja u jednom danu, što je značajan porast u odnosu na prethodne tjedne.

Raketni napadi već su rezultirali gubicima ljudskih života. U izvješćima se navodi devet ubijenih i više od 80 ranjenih u napadima na stambena područja. Upotreba kazetnih bombi i drugog teškog topništva povećala je opasnost za stanovništvo, dovodeći do humanitarne krize jer su mnogi ostali zarobljeni u gradu.

Pokrovsk je od iznimne važnosti za ukrajinsku vojsku jer je raskrižje dviju opskrbnih autocesta i osigurava vitalni pristup drugim vojnim središtima kao što su Konstantinovka, Časiv Jar ili Toreck. Zauzimanje Pokrovska bilo bi ravno katastrofi jer bi se ti gradovi našli odsječeni od glavnine ukrajinskih snaga. Loša situacija po Ukrajince na tom bojištu postala bi gora - prekinule bi im se linije opskrbe i učvrstila ruska kontrola regije. Teritorij koji Ukrajinci kontroliraju u Donecku praktički bi se podijelio na dva dijela, a Rusiju bi to približilo njezinom deklariranom cilju zauzimanja cijele regije.

Ukrajinski vojnici u blizini ruske granice Izvor: Profimedia / Autor: Roman PILIPEY / AFP

Rusija je u nedjelju objavila da su njezine snage zauzele Svirdonivku, još jedno selo na prvoj liniji udaljeno oko 15 kilometara od središta Pokrovska. U dnevnom izvješću rusko ministarstvo obrane reklo je da su njihove vojne jedinice 'oslobodile selo Sviridonovka' u istočnoj ukrajinskoj regiji Doneck, koristeći ruski naziv za selo.

Da je situacija na frontu kritična, govore informacije s društvenih mreža, na kojima se sve glasnije piše da je palo i ukrajinsko uporište New York. Riječ je o gradiću između Gorlivke, Avdiivke i Torecka, dakle na području koje će najgore osjetiti eventualni gubitak Pokrovska.

Pad toga grada mogao bi imati značajne implikacije na širi sukob u Ukrajini, potencijalno mijenjajući rute opskrbe i vojne strategije. Kako se situacija razvija, hitnost evakuacije civila i vojnih stabilizacijskih napora ostaje kritična.

Institut za ratne studije (ISW) u subotnjoj analizi navodi da ukrajinski upad u Kursku oblast i ruske ofenzivne operacije u istočnoj Ukrajini same po sebi nisu odlučujuće vojne operacije kojima će se dobiti rat. I ruskim i ukrajinskim snagama nedostaje sposobnost izvođenja pojedinačnih odlučujućih pobjedničkih operacija i umjesto toga moraju provoditi više uzastopnih operacija s ograničenim operativnim ciljevima koji su daleko od pobjede, ali u cjelini mogu postići strateške ciljeve. Prerano je za procjenu ishoda i operativnog značenja ukrajinskog upada u Rusiju i tekućih ruskih ofenzivnih napora u istočnoj Ukrajini. Štoviše, značenje ovih operacija neće se pojaviti izolirano, već će one biti važne u onoj mjeri u kojoj se odnose na niz naknadnih ruskih i ukrajinskih kampanja tijekom vremena.