velik rizik

Ukrajinska invazija na Kursk dokazala: Ruski ratni stroj je šupalj kao sir?

30.08.2024 u 12:21

Bionic
Reading

Ukrajinska invazija na Kursk zadala je velik udarac vodstvu Rusije Vladimira Putina, kaže švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billström

'Činjenica da je ovo uopće bilo moguće puno je važnija od stvarnog teritorija na terenu', rekao je Billström u intervjuu za Financial Times, a prenosi ga Business Insider. 'Ovo je poražavajuće za Putinov režim', dodao je.

Ukrajina je izvela iznenadni napad na rusku regiju Kursk 6. kolovoza. Ofenziva je uhvatila Ruse nespremne i omogućila Ukrajincima da ostvare značajne dobitke na bojnom polju.

Dana 12. kolovoza vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski rekao je da su njegove snage zauzele gotovo 640 kvadratnih kilometara ruskog teritorija u samo nekoliko dana. To je blizu količine ukrajinskog teritorija koju je Rusija osvojila ove godine.

Uspjeh Ukrajine u Kursku zadao bi psihološki udarac Rusima, rekao je Billström, čija se zemlja formalno pridružila NATO-u u ožujku. 'To pokazuje ruskoj populaciji i pokazuje svijetu da je ruski ratni stroj šupalj', rekao je Billström za Financial Times.

SAD je prestao pozivati ​​na promjenu režima u Rusiji, a Billström kaže da se njegova zemlja nada da će vidjeti kraj Putinove vladavine tom zemljom.

'Svatko tko danas gleda Rusiju može vidjeti da s trenutnim režimom svi riskiramo nastavak imperijalističkog niza, imperijalističkih planova prema njenim bliskim susjedima, počevši od Ukrajine, Bjelorusije, Gruzije itd.', dodao je Billström.

No mora se napomenuti i da se Ukrajina počinje suočavati s uzvraćanjem Rusa u Kursku. Ruski vojnici u početku su se masovno predavali Ukrajincima, a Rusija je sada poslala iskusnije trupe da uguše invaziju.

Prošli tjedan ukrajinski zapovjednik s pozivnim znakom Cold rekao je The Wall Street Journalu da Rusi raspoređuju bolje opremljene vojnike u regiju.

Ali Billström je i dalje uvjeren u vojne sposobnosti Ukrajine.

'Rat je riskantan posao. Zasigurno bi moglo biti nazadovanja, ali nitko ne može uskratiti Ukrajini činjenicu da su to jednom uspjeli učiniti', rekao je za Financial Times. 'A ako mogu jednom, možda će moći i dva puta ili čak treći put.'