izdašna pomoć

Ukrajinska mornarica pojačala se sa 16 švedskih brodova, pogledajte što sve mogu

12.07.2024 u 21:06

Bionic
Reading

Ukrajinska mornarica početkom mjeseca svojoj floti dodala je tri patrolna čamca švedske proizvodnje. Isporuka CB90 uslijedila je nakon što je Švedska u veljači najavila svoj paket vojne pomoći Ukrajini, vrijedan 682 milijuna dolara, a koji uključuje 10 plovila CB90 i 20 drugih riječnih brodova. Nizozemska je isporučila još tri CB90 Ukrajini, pa ukupna brojka trenutno iznosi njih 16

Dockstavarvet, brodogradilište u vlasništvu švedskog proizvođača Saaba, izvorno je razvio CB90 za švedsku mornaricu. Patrolni čamac dug 15 metara pokreću dva dizelska motora koji mu omogućuju da vozi brzinom do 40 čvorova te ima domet od više od 240 nautičkih milja.

Borbeni čamac opremljen je nosačem na koji se može montirati mitraljez kalibra 50, bacač granata od 40 milimetara ili oružje za daljinsko upravljanje. Uz topove postavljene na vrhu, CB90 može postaviti protubrodske projektile Hellfire, morske mine od 2,8 tona i dubinske bombe, piše Business Insider.

Dizajniran za patroliranje i obranu obale, CB90 s plitkim gazom može se koristiti i za iskrcavanje trupa i u napadačkim akcijama.

Krmeni dio plovila također se može konfigurirati tako da se postavi daljinski upravljano oružje te dodatna radarska i komunikacijska oprema.

Brod za 21 marinca i 4,5 tona tereta

Brodom obično upravlja posada od dva časnika i strojara. Središnji dio CB90 ima odjeljak koji može nositi 21 marinca i do 4,5 tona tereta, što ga čini učinkovitom na terenu.

Od prvog porinuća 1991. godine, više od 200 čamaca CB90 koristile su pomorske snage diljem svijeta. Dizajn i mogućnosti modificirani su mu tijekom godina. Dockstavarvet je optimizirao dizajn u CB90 HSM, mijenjajući položaj motora da bi bio tiši i učinkovitiji.

Dok novi borbeni čamci djeluju u blizini Krima, modeli CB90, koje su isporučili saveznici, pojačali su riječne jedinice Ukrajine jer ruski dronovi i topništvo desetkovali su ukrajinsku mornaricu koja brani rijeku Dnjepar na jugu zemlje.