PzH 2000

Ukrajinske haubice, kakve ima i Hrvatska, većinom izvan stroja, a ovo je glavni problem

13.09.2024 u 12:11

Bionic
Reading

Njemačka je najavila novu isporuku 12 samohodnih haubica PzH 2000 za Ukrajinu, no Ukrajinci se žale na velike probleme s onima koje su prije dobili, zbog čega velik dio njih nije u funkciji

Ukrajina je u prethodnim isporukama dobila ukupno 30 takvih haubica kalibra 155 milimetara te ih je obilato koristila u odvraćanju ruskih napada, primjerice u bitkama oko Bahmuta. No, kako je objavio njemački Bild, Ukrajinci se sada žale da su mnoge od tih haubica izvan stroja zato što nemaju rezervne dijelove za njih. Situacija s rezervnim dijelovima je katastrofalna, potvrđuju za Bild dvojica zapovjednika ukrajinskih topničkih postrojbi koje gotovo dvije godine ratuju u Ukrajini.

'To je izvrstan sustav, ali istrošenost je vrlo velika', kaže jedan od dvojice topnika. Ističu da je najveći problem s topničkim cijevima. Naime, prilikom ispaljivanja granata, na cijev djeluju ogromne sile pa se nakon određenog broja hitaca ona mora zamijeniti jer sustav postaje manje precizan. A s obzirom na žestinu borbi u Ukrajini i količinu ispaljenih granata, vjerojatno je do potrebe za zamjenom cijevi došlo i prije nego što se to očekivalo. No njihova zamjena presporo napreduje zato što jednostavno nema dovoljno cijevi na skladištu, a proizvodnja novih, zbog dugotrajnog kaljenja, traje nekoliko mjeseci. Njemačka je trenutno isporučila mali, jednoznamenkasti broj cijevi kao privremeno rješenje, da se barem neke od haubica ponovno stave u upotrebu.

  • +6
Samohodna haubica PzH 2000 Izvor: EPA / Autor: Tamas Vasvari

Ukrajinci tvrde da sporost u zamjeni cijevi nije jedini problem, već i nabava drugih rezervnih dijelova propada zbog birokratskih zapreka zato što samo neki dijelovi dobivaju odobrenje za upotrebu. Predsjednik njemačkog Odbora za obranu Marcus Faber izjavio je da je apsurdno to da je više oružanih sustava u Ukrajini trenutno otkazalo zbog nedostatka rezervnih dijelova nego zbog neprijateljske vatre, dodavši da bi ta zemlja imala više dostupnih sustava za obranu da joj je dovoljno rezervnih dijelova isporučeno na vrijeme.

Tehnički podaci samohodne haubice PzH 2000

  • top 155 mm
  • domet veći od 30 km (ovisno o streljivu)
  • brzina paljbe 3 hica u 10 sekundi
  • spremnik nosi 32 granate
  • najveća brzina na cesti je 60 km/h

Njemački ministar obrane Boris Pistorius najavio je isporuku još 12 haubica PzH 2000 vrijednih 150 milijuna eura, od čega bi šest trebalo biti isporučeno do kraja ove godine, a preostalih šest iduće godine. Iste takve samohodne haubice od Njemačke je nabavila i Hrvatska, a smatraju se jednima od najboljih u svijetu. Hrvatska je 2014. potpisala ugovor za 16 polovnih haubica, starih desetak godina, za ukupnu cijenu od 41 milijun eura. Kasnije se kao problem nije spominjala zamjena cijevi, jer se ni izdaleka ne koriste kao one u Ukrajini, ali je bilo govora o tome koliko ih je operativno te se spominjao problem nedovoljne količine streljiva.

  • +2
Samohodna haubica PzH 2000 u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Naime aktualni predsjednik RH Zoran Milanović, za čijeg je premijerskog mandata 2014. potpisan ugovor za nabavu haubica, više puta isticao je problem nedostatka streljiva, a krajem 2022., kada je Hrvatska poslala nekoliko tih haubica u NATO-vu misiju u Poljsku, govorio je i o njihovom lošem operativnom stanju.

'Imamo ih sedam, ne znam je l' ih imamo deset, vrlo malo s vrlo malom ili nikakvom količinom streljiva', citirao je vojni portal Obris Milanovića u članku s kraja prošle godine, u kojem je izvijestio da je Vlada RH odlučila krenuti u nabavu streljiva 155 mm za haubice u vrijednosti od 10,7 milijuna eura od talijanske tvrtke Simmel Difesa.