POSJET PEKINGU

Ukrajinski dužnosnik pozvao Kinu da prisustvuje mirovnom samitu

05.06.2024 u 17:45

Bionic
Reading

Prvi zamjenik ukrajinskog ministra vanjskih poslova posjetio je u srijedu Kinu i pozvao je da pošalje izaslanstvo na samit o Ukrajini koji će se ovaj mjesec održati u Švicarskoj, očigledno se nadajući da je još uvijek moguće uvjeriti Peking da prisustvuje tome važnom skupu

Rusija nije pozvana da sudjeluje na samitu koji se održava od 15. do 16. lipnja. Peking otprije daje na znanje da se kani držati podalje te ističe prisutnost obiju zaraćenih strana preduvjetom za bilo kakvu značajnu mirovnu konferenciju.

"Ukrajinska strana se nada da bi sudjelovanje Kine na ovome događaju moglo biti dobra prilika za praktičan doprinos postizanju pravednoga i trajnog mira u Ukrajini", stoji u objavi ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova nakon sastanka u Pekingu između prvog zamjenika ministra vanjskih poslova Andrija Sibija i kineskog zamjenika ministra vanjskih poslova Sun Weidonga.

Kijev kaže da je više od stotinu zemalja prihvatilo njegov poziv na samit na kojemu će se raspravljati o odredbama mirovnog plana koji je zacrtao predsjednik Volodimir Zelenski da bi pokušao okončati rusku ofenzivu na Ukrajinu koja traje već treću godinu zaredom.

Moskva je zamisao o održavanju samita bez njezina sudjelovanja nazvala besmislenom, a Ukrajina je optužila Moskvu za pokušaj ometanja konferencije.

  • +26
Ukrajinski vojnici Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Samo nekoliko dana prije nego što je Moskva pokrenula svoju sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. godine, Kina je proglasila partnerstvo "bez granica" s Rusijom, no cijelo se vrijeme predstavlja kao neutralan sudionik u sukobu.

Prije više od godinu dana objavila je dokument u 12 točaka u kojemu iznosi opća načela za završetak rata, što su dvije zaraćene strane pozdravile.

Kina i Brazil prošli su tjedan potpisali zajedničku izjavu kojom pozivaju na mirovne pregovore Rusije i Ukrajine.