samit u dubrovniku

Zelenski u Hrvatskoj: Među uzvanicima i Vučić, na ulicama jako osiguranje

09.10.2024 u 09:38

Bionic
Reading

U Dubrovniku će se danas održati samit Ukrajina - jugoistočna Europa. Tim povodom u Hrvatsku prvi put dolazi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Uz njega i hrvatskog premijera, najavljen je dolazak predsjednika Crne Gore, Srbije, predsjednice Kosova te premijera Grčke, Bugarske, Albanije i Sjeverne Makedonije

Sudionici samita trebali bi prihvatiti zajedničku Dubrovačku deklaraciju, o čijem se tekstu još pregovara, ali ona bi trebala biti na tragu ranijih deklaracija sa samita u Ateni i Tirani, javlja HRT.

Glavne točke deklaracije, kako se doznaje, trebale bi uključiti osudu ruske agresije, podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, uključujući poluotok Krim, mirovnom planu predsjednika Zelenskog, zahtjev za procesuiranje ratnih zločina u Ukrajini, podršku eurointegracijama Kijeva i članstvu u NATO-u kad se za to steknu uvjeti te energetskoj sigurnosti i obnovi Ukrajine nakon završetka rata.

Na marginama samita Andrej Plenković i Zelenski trebali bi potpisati sporazum o suradnji Hrvatske i Ukrajine, kojim bi se formalizirale aktivnosti dviju zemalja koje već postoje, osobito na području humanitarne pomoći, razminiranja i procesuiranja ratnih zločina.

Kako se doznaje od izvora iz Vlade, sporazumom bi se 'pomoć koju Hrvatska već pruža Ukrajini stavila na dugoročne osnove'.

  • +10
Dubrovnik: Jako osiguranje Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL