SPEKTAKULARNI REZULTATI

'Ultra' iznad očekivanja, za dvije godine najveći festival u Europi?

03.08.2015 u 13:55

Bionic
Reading

Ovogodišnji Ultra Europe festival u Splitu i okolici bio je najuspješniji dosad: zabilježeno je 15 posto više gostiju, ionako zanemariv broj incidenata dodatno je smanjen za 60 posto, a potvrđeno je da je dodatna potrošnja turista iz 143 različite države dosegnula 500 milijuna kuna

Na završnom sastanku u splitskoj gradskoj upravi objavljeno je da će Split biti domaćin još najmanje dvije iduće godine, dok se na jesen kreće s pregovorima kako bi Festival ostao u Hrvatskoj još pet godina nakon toga, sve do ljeta 2022. godine.

'Zasad smo najveća manifestacija u ovom dijelu Europe, a vjerujemo da ćemo do 2017. godine službeno postati najveći festival na kontinentu. Jako smo sretni i zadovoljni te zahvaljujemo svima: od gradskih, županijskih i državnih vlasti, do samih građana. Split se u zadnje tri godine promijenio kao destinacija, a vjerujemo da je i Ultra tome pridonijela', kazao je glavni organizator Joe Bašić iz tvrtke Adria MM Produkcije.

Po njegovim riječima, za tri festivalska dana na Poljudu je prodano po 30 tisuća ulaznica, a ukupno se procjenjuje da je na svim festivalskim događanjima, uključujući i one na otocima, procirkuliralo oko 150 tisuća ljudi. Bašić je objasnio da je na najvećem festivalu iz obitelji Ultra - onome u Miamiju - prosječan posjet oko 360 tisuća ljudi, a cilj je da se i u Hrvatskoj dostigne ta brojka. Nakon ovogodišnjeg iskustva uvjeren je da Split ima kapacitet za to.

'Kao Hrvatu stalo mi je da Festival ostane u našoj zemlji i zato činimo sve kako bismo to opravdali. Moramo znati da su, recimo, ulaznice u Miamiju dvostruko skuplje', objasnio je Bašić.

Ove godine Festival su financijski i uslugama pomogli Hrvatska turistička zajednica, Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija u iznosu od ukupno nekoliko milijuna kuna, a organizatori tvrde da bi za njegovo samoodržanje iznos javnih potpora trebao iznositi 'između 10 i 20 posto budžeta same manifestacije'. Ove godine njezin proračun je oko osam milijuna eura.

'Napravili ste veličanstveni događaj koji je Split kao turističku destinaciju podigao na svjetsku razinu', kazao je gradonačelnik Ivo Baldasar i objavio da će gradska uprava dodatno pomoći sanaciji travnjaka na Poljudu, a čini se da će nezadovoljstvo Hajduka zbog propuštene dobiti - jer su jednu europsku utakmicu igrali na malom stadionu u Dugopolju - kompenzirati dodatnim smanjenjem njegovih obveza prema Gradu.

I Baldasar i Bašić tvrde da sa splitskim klubom imaju sjajnu suradnju, no svjesni su da Poljud kao gradski stadion zahtijeva još veća ulaganja.

'Samo zbog Ultre promet na splitskom aerodromu tih dana povećan je za 40 tisuća putnika, uz još više od pedeset privatnih aviona', kazao je dogradonačelnik Goran Kovačević, dok je šefica gradske turističke zajednice Alijana Vukšić objavila da je u srpnju ove godine, u odnosu na lanjski broj turista i njihovih noćenja, povećan za spektakularnih 21 posto. Svih 19 tisuća kreveta u samom gradu bilo je popunjeno, uz još dio gostiju koji su prijavljeni kao 'prijatelji' i dio onih koji je očito našao smještaj na crno, a slična je situacija bila i u okolici.

Zbog održavanja Europskog nogometnog prvenstva iduće godine, termin Ultra Europe festivala bit će neznatno promijenjen, no točni datumi znat će se ove jeseni.

Organizatori su objavili da su sve snimke festivala ustupili HTZ-u i da će se one moći koristiti u sklopu turističke promidžbe Hrvatske.