predgrađe sirobuja

Unatoč zabrani okupljanja, kontroverzni splitski župnik i u ponedjeljak održao misu. Policija ga prekršajno prijavila zbog mise na Uskrs

13.04.2020 u 11:31

Bionic
Reading

Unatoč zabrani javnog okupljanja zbog epidemije koronavirusa te suprotno preporukama Hrvatske biskupske konferencije, u splitskom predgrađu Sirobuji ponovno je održana misa te se ispred crkve sv. Leopolda Mandića okupilo 15-ak vjernika

Nakon što je misu u crkvi održao u nedjelju, na Uskrs, njen župnik don Josip Delaš ponovno je misu, ovaj put ispred crkve, održao i na Uskrsni ponedjeljak.

Župna crkva sv. Leopolda Mandića, njen župnik don Josip Delaš, ali i tamošnji vjernici, došli su na zao glas posljednjih dana zbog opetovanog kršenja zabrane okupljanja te zbog fizičkog i verbalnog napada na novinare koji su izviještavali o kršenju zabrane okupljanja.

Misa na Sirobuji na Uskrsni ponedjeljak Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Podsjetimo, misa je u crkvi održana na Uskrs, a prije njenog početka napadnuta je novinarka Dalmatinskog portala, kojoj je otrgnut i razbijen mobitel. Kasnije je napadnuta i snimateljica N1 televizije.

>>> [VIDEO] Skandal: U crkvi u Splitu napadnuta novinarka, policija uhitila dvije osobe

Splitska policija u ponedjeljak je izvijestila što je napravila vezano za napad na novinarke i samo okupljanje vjernika koje je protivno odluci o zabrani okupljanja zbog koronavirusa.

'U vezi okolnosti napada na 42-godišnju novinarku u crkvi i potom narušavanja javnog reda i sprječavanja novinara u obavljanju javne djelatnosti provedeno je kriminalističko istraživanje nad četiri osobe i to 53-godišnjakom, 23-godišnjakom, 21- godišnjakom i 70-godišnjakom. Za kazneno djelo „Prisila prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi“ kojim je oštećena 42-godišnja novinarka sumnjiče se 53-godišnjak i 21-godišnjak koji se sumnjiči još i za kazneno djelo Oštećenje tuđe stvari. Oštećenoj 42-godišnjakinji je utvrđena lakša tjelesna ozljeda. U vezi počinjenja istog kaznenog djela „Prisila prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi“ na štetu 38-godišnje snimateljice televizije sumnjiči se 23-godišnjak. Protiv spomenute trojice podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu. Nadalje, u vezi počinjenog prekršaja narušavanja javnog reda i mira na štetu okupljenih građana sumnjiči se 70-godišnjak protiv kojeg će biti podnijet Optužni prijedlog sukladno čl. 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira', piše u priopćenju splitske policije u kojem se dodaje i kako su izvješća svemu što se dogodilo upućena Državnom inspektoratu, Stožeru civilne zaštite splitsko-dalmatinske županije te Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.