FAO UPOZORAVA NA GLAD

Uništeno 25 posto poljoprivrednog zemljišta svijeta

06.12.2012 u 13:34

Bionic
Reading

Nakon desetljeća izuzetnog, ali 'ne i održivog rasta' poljoprivredni rast usporit će do 2021. godine, upozorila je UN-ova Agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) u godišnjem izvješću objavljenom u četvrtak, kojim poziva vlade na veća ulaganja u borbi protiv gladi i nestabilnosti cijena hrane

Oko 870 milijuna ljudi ili svaki osmi stanovnik svijeta kronično je pothranjen, objavio je UN ove godine. Iskorjenjivanje ekstremne gladi u svijetu jedan je od Milenijskih ciljeva razvoja koje su Ujedinjeni narodi zacrtali u borbi protiv siromaštva.

'Prosječni godišnji rast u proizvodnji hrani usporit će do 2021. godine na 1,7 posto godišnje u odnosu na 2,6 posto od 2002. do 2012.', piše FAO u godišnjem izvješću 'Stanje hrane i poljoprivrede 2012.'

Agencija poziva vlade da pojačaju ulaganja u poljoprivredu i poštuju prava vlasnika poljoprivrednog zemljišta te da poboljšaju seosku infrastrukturu i ohrabre osnutak proizvođačkih kooperativa.

Podaci o poljoprivrednom rastu prošlog desetljeća ukazuju na velike razlike. Tako je u Latinskoj Americi poljoprivredni rast skočio više od 50 posto u 12 godina, a u Brazilu čak 70 posto. U subsaharskoj Africi iznosio je 40 posto kao i u istočnoj Europi te središnjoj Aziji. No, u Sjedinjenim Državama rast je bio samo 20 posto, a u zapadnoj Europi samo 6 posto.

Ulaganja u privatni i javni sektor stagniraju, a loše upravljanje, visoka stopa korupcije i visoki porezi poljoprivrednicima smanjili su ulaganja, piše FAO. Ističe da bi veća ulaganja u poljoprivredu stvorila radna mjesta.


UN je nakon tri godine rasprava donio smjernice za odgovorno korištenje poljoprivrednog zemljišta. Jedna od tih smjernica je jednakopravnost žena u naslijeđivanju poljoprivrednog zemljišta.

UN također upozorava na eksploziju proizvodnje biogoriva zadnjih 15 godina u Sjevernoj Americi i Brazilu te Europskoj uniji.

U proteklom desetljeću proizvodnja etanola u SAD-u eksplodirala je 780 posto, a u Brazilu 140 posto. U Brazilu je proizvodnja etanola 'pojela' više od polovice proizvodnje šećerne trske, a u SAD-u 37 posto proizvodnje žitarica. Biodizel je u Europskoj uniji 'progutao gotovo 80 posto proizvodnje biljnih ulja'.

Ukratko, 'oko 25 posto poljoprivrednog zemljišta planeta pogoršano je', a klimatske promjene donijet će nova pogoršanja. Tomu valja dodati i iscrpljivanje prirodnih izvora, napose izvora vode.

A 'ulaganje u poljoprivredu jedna je od najdjelotvornijih strategija u smanjenju siromaštva i gladi te promicanju održivog razvoja', ističe FAO.