paklene vrućine

Upaljen meteoalarm za tri regije, novi toplinski val trajat će do srijede

14.07.2023 u 19:15

Bionic
Reading

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio da je za subotu na snazi narančasti meteoalarm za splitsku regiju, te žuti alarm za Dubrovnik i riječko područje. Od nedjelje je upozorenje izdano za cijelu Hrvatsku kad bi temerature mogle dosegnuti i 39 stupnjeva. Očekuje se da će novi toplinski val trajati do srijede

Prognoza DHMZ-a za subotu pokazuje da će biti sunčano i vruće.

'Vjetar na kopnu uglavnom slab, na sjeveru mjestimice do umjeren južni, na istoku jugoistočni. Duž obale će puhati umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak osobito sredinom dana. Najniža temperatura zraka od 15 do 19, na Jadranu od 20 do 25 °C. Najviša dnevna između 31 i 35 °C', stoji u prognozi DHMZ-a.

U subotu, ali i idućih dana bit ćemo pod utjecajem anticiklone u sklopu koje će sa sjevera Afrike stizati sve topliji zrak, a frontalni sustavi zadržavat će se daleko od Hrvatske.

Branka Ivančan-Picek, ravnateljica DHMZ-a komentirala je za HRT velike vrućine kao i ono što nas čeka u narednim danima.

'Topli zrak prolazi kroz Sredozemlje, skuplja vlagu i nad europskim kopnom, pogotovo nad dizanjem tog zraka nad Alpama, dolazi do ovakvih konvektivnih oluja i velikih vrućina. Svjedoci smo da pogotovo Španjolska, Italija, Grčka ovih dana upozoravaju svoje stanovništvo na temperature od 40°C pa i više.

Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević

Hrvatska je za sada moramo reći još uvijek blaže prošla od ostatka Sredozemlja, bez obzira na to što smo bili suočeni i s velikim toplotnim valovima, u dva navrata i prošlih dana, ali isto tako i protekla dva dana ovih velikih konvektivnim olujama", rekla je.

"Ono što mi sa sigurnošću možemo reći je to da je pred nama predstoji idući tjedan izuzetno toplog vremena. Moramo najaviti temperature u Hrvatskoj također vrlo blizu 40°C, ako ne prelazi možda u Dalmatinskoj Zagori i koji stupanj više, ali približit ćemo se sigurno onim rekordima koji su u Hrvatskoj bilježeni i prije.

U svakom slučaju takva vremenska situacija, pri nailasku malo hladnijeg, nestabilnijeg zraka sa sjevera, sjeverozapada, doprinosi nestabilnosti atmosfere, velikim konvektivnim energijama, razvoju velikih olujnih oblaka, što smo bili svjedoci u protekla dva dana, i bojim se da ćemo ovog ljeta doživljavati još pokoji ovakvu epizodu kakvu smo imali u protekla dva dana", istaknula je Ivančan-Picek.

Podaci Eumetnet meteoalrma pokazuju da je crveni alarm upaljen za cijeli jug Italije zajedno sa Sicilijom i Sardinijom te dijelove Grčke.

  • +42
Vrućina i turisti u Puli Izvor: Cropix / Autor: Dusko Marusic