grmljavinsko nevrijeme

Velika poplava na Krku, upaljen narančasti meteoalarm za gotovo cijelu Hrvatsku

31.05.2024 u 10:01

Bionic
Reading

Zbog snažnog oborinskog nevremena na otoku Krku vatrogasci su tijekom noći i jutra obavili 23 intervencije, doznaje se u petak od zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Krk Gorana Grubišića. Danas je za više hrvatskih regija zbog grmljavinskog nevremena (i obilnih kiša) izdan narančasti meteoalarm

Hrvatsku je u noći s četvrtka na petak pogodila obilna kiša u gotovo svim dijelovima zemlje, uz to praćena i grmljavinom, zbog čega je za čak pet regija, za danas izdano narančasto upozorenje. Radi se o cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj, Istri i Kvarneru.

Na Krku su intervencije u većini slučajeva bile crpljenja vode iz poplavljenih objekata, u dva navrata su s prometnica uklonjeni odroni zemlje i kamenja, a vatrogasci su pomogli izvući i dva vozila zaglavljena u vodi, naveo je Grubišić.

Intervencije su uglavnom obavljane na području grada Krka. Trenutno je najteža situacija u predjelu Kimpi pokraj Krka, gdje podzemne vode neprestano poplavljuju područje, pa vatrogasci crpljenjem nastoje održavati razinu vode.

Prema podatcima Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske, u razdoblju od 24 sata, do 8 sati u petak, u gradu Krku je palo 168 litara kiše po četvornom metru. U tom razdoblju je na udaljenosti od samo 10 do 20 kilometara na otoku Krku, u Malinskoj izmjereno 72 litre, a u Zračnoj luci pokraj Omišlja 77 litara kiše po četvornom metru.

HAK javlja da je zbog poplave za sav promet zatvorena županijska cesta Krk-Vrh (ŽC5106) u naselju Salatić.

Neobičan fenomen nad Hvarom

Kako piše morski.hr, zbog nestabilne atmosfere na otvorenom moru moguće su i pijavice, a u četvrtak 30. svibnja pred večer je nad Hvarom zabilježeno formiranje neobičnog oblačnog sustava, koje je bilo vidljivo i na meteoradaru. Morski.hr snimio je i prizore te nesvakidašnje pojave, a možete ih pogledati na njihovom portalu.

Radi se najvjerojatnije o manje poznatoj vrsti oblaka undulatus asperatus, čiji utjecaj na klimu znanstvenici još proučavaju, piše morski.hr.

Narančasti meteoalarm

Danas će u Hrvatskoj biti umjereno, prijepodne i pretežno oblačno, povremena kiša ponegdje i obilna, lokalno u obliku jačih pljuskovi s grmljavinom. Moguće je nevrijeme, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za petak.

Vjetar do umjeren južni i jugoistočni, na Jadranu jako jugo. Najviša temperatura većinom od 20 do 25 stupnjeva Celzijusovih. Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-RH, izvijestilo je kako je danas na snazi narančasto upozorenje za većinu zemlje.

Narančasto upozorenje zbog grmljavinskog nevremena izdano je za sve hrvatske regije, osim za splitsku, kninsku i dubrovačku, gdje je na snazi žuti meteoalarm.