MOĆNIK IZA MOĆNIKA

Upoznajte Mahera al-Asada, nemilosrdnog Bašarovog brata

11.09.2013 u 11:15

  • +2

Obitelj Asad

Izvor: Sipa Press / Autor: AAR/SIPA

Bionic
Reading

Njemačke obavještajne spoznaje o Asadovoj ulozi u korištenju kemijskog oružja govore kako on osobno nije naredio napad. Štoviše, to je pojačalo sumnje da Asad više nema potpunu kontrolu nad sigurnosnim organima, i da je lako moguće da je kemijski napad na svoju ruku zapovjedio upravo njegov mlađi brat Maher, danas zapovjednik predsjedničke garde. Mahera analitičari opisuju kao nemilosrdnijeg i daleko brutalnijeg od svog brata koji je na vlasti, piše CNN

Maher al-Asad je taj koji je zadužen za održavanje režima na vlasti', rekao je za CNN Joshua Landis sa Sveučilišta u Oklahomi.

To je uloga u kojoj on naizgled uživa. Jedan analitičar koji je bio na sastanku s Maherom ga je opisao kao 'čovjeka koji želi izgledati poput mafijaša: tamno odijelo, naočale i zalizana kosa'.

Ovaj čovjek sebe smatra glavom obitelji', rekao je Ted Kattouf, bivši američki veleposlanik u Siriji.

Službeno, Maher je zadužen za dvije najelitnije sirijske vojne jedinice: Četvrtu oklopnu diviziju i Republikansku gardu. On je također vođa Shabiha milicije, skupine režimskih pijuna sastavljenih od uglavnom manjinskih alavita, muslimanske sekte kojoj pripada i obitelj Asad.

Shabiha je postala ne samo ključni dio borbe režima protiv pobunjenika, već su i njezini pripadnici odgovorni za masakr sirijskih civila, kažu sirijski analitičari.

Maher je na čelu najbrutalnijih boraca', rekao je Landis.

Maher jednako tajanstven koliko i brutalan. 'O njemu znamo jako malo', dodao je Landis.


Maher, Bašar, Basil, Majid i Bušra s roditeljima Anisom i Hafezom 1986.

Jedini preživjeli Bašarov brat

Najčešće je na terenu i izbjegava telefonske razgovore. Postoji vrlo malo fotografija na kojima je i on, a većina ih je nastala na sprovodu njegova oca Hafeza al-Asada 2000. godine. Sva ta misteriozna atmosfera oko njega vjerojatno je dio napora da ga se održi živim. Maher je, naime, posljednji preživjeli Bašarov brat. Stariji brat Basil (1962-1994), koji je trebao naslijediti pokojnog Hafeza na predsjedničkoj funkciji poginuo je u prometnoj nesreći u Damasku 1994. godine. Mlađi Majid (1966–2009), inženjer elektrotehnike koji je patio od psihičkih bolesti, nije se bavio politikom, a umro je nakon duge bolesti. Najstarija sestra Bušra navodno je okrenula Bašaru leđa i preselila se u Ujedinjene Arapske Emirate.

Čak je i Maherovo trenutno fizičko stanje nepoznanica. Mnogi vjeruju da je bio ozlijeđen, nagađa se čak i da je izgubio nogu tijekom napada 2012. Drugi vjeruju da mu je nakon napada paralizirana ruka. Međutim, ništa se službeno ne zna jer otada nije viđen u javnosti.

S misterijem dolazi i legenda. Jedna od najčešćih priča koje su kružile o Maheru uključuje njegovu sestru Bušru koju je želio oženiti čovjek koji je već imao djecu iz prethodnog braka. Za predsjedničku obitelj to bi bio velik skandal, pa je Maher navodno upucao svog budućeg šogora tijekom svađe, piše CNN.

'Priča se da je Maher impulzivan, nagao i brutalan', kazao je Kattouf.

'I dok Bašar nastoji dati pozitivnu sliku o sebi sirijskoj javnosti, na Mahera svi gledaju kao na jednu od glavnih sila iza prijestolja koja obavlja prljavi posao', rekao je Landis.

U susretima s arapskim dužnosnicima Maher je opisan kao miran i nezainteresiran za politiku i trenutne poslove.

'No kada bi se počelo naklapati o arapskim glumicama i pjevačicama i tko je s kime spavao, Maher bi se odmah uključio u razgovore', rekao je Kattouf i dodao kako je to u suprotnosti s obiteljskim imidžom koji želi ostaviti Bašar.

Maher sebe vidi kao zaštitnika režima. On je jedan gadan, gadan lik', zaključio je Kattouf.