posljedice sukoba u ukrajini

Upozorenje austrijske ministrice: 'Nije pitanje hoće li nestati struje u EU-u, nego kada'

27.12.2022 u 12:24

Bionic
Reading

Vjerojatnost nestanka struje u dijelovima EU-a u bliskoj je budućnosti vrlo velika, poručila je autrijska ministrica obrane Klaudia Tanner

'Moramo se pripremiti za nestanke struje u Austriji i Europi', ustvrdila je austrijska ministrica obrane Klaudia Tanner koja je u intervjuu njemačkom listu "Welt" rekla da očekuje skora velika isključenja struje u Europskoj uniji.

'Pitanje nije hoće li doći, pitanje je kada će doći', rekla je Tanner. Naglasila je da je rizik od šireg nestanka struje značajno porastao kao posljedica rata u Ukrajini.

'Za Putina su hakerski napadi na zapadnu opskrbu električnom energijom sredstvo hibridnog ratovanja. Ne bismo se trebali pretvarati da je to samo teorija. Moramo se pripremiti za nestanke struje u Austriji i Europi', rekla je Tanner.

Upozorila je da se u slučaju takvog velikog nestanka struje, već četvrti dan bez električne energije trećina austrijskog stanovništva više ne bi mogla brinuti o sebi. 'Vojska stoga do 2025. godine želi postaviti ukupno 100 samodostatnih vojarni koje same sebe mogu opskrbljivati ​​dva tjedna. Osim toga, trebali bi postojati takozvani sigurnosni otoci, koji u hitnim slučajevima mogu biti kontaktne točke za civilne pomagače i službenike za provođenje zakona', dodala je.

Tanner ne misli da će sukob u Ukrajini brzo završiti jer Rusija ima goleme rezerve materijala i vojnika. 'Srećom, Ukrajina je postigla vrlo važna postignuća, ali ima ogroman teritorij za obranu. Nejasno je hoće li ikada biti pobjednika u ovom ratu', dodala je te pozvala međunarodnu zajednicu da se više usredotoči na pregovore o rješavanju ukrajinskog rata i da surađuje s Ukrajinom po ovom pitanju. 'Važno je da se u pozadini vode razgovori i da se fokus sve više stavlja na diplomaciju', kazala je Tanner, prenosi Kleine Zeitung.