OPAĆIĆ NAJAVLJUJE

'Uvest ćemo posredovanje za konfliktne razvode'

10.05.2013 u 17:29

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić najavila jeu Zadru reforme obiteljskog zakona istaknuvši kako Vlada planira uvesti medijacije za konfliktne razvode kojih je u Hrvatskoj više od 30 posto

"Namjeravamo uvesti medijacije za konfliktne razvode kojih je u Hrvatskoj 30 posto, krajnji cilj je zaustavljanje manipulativnih roditelja, tako da će težište sankcioniranja biti na onom roditelju koji ne želi surađivati za krajnji cilj, a to je dobrobit djeteta", rekla je Opačić u zadarskom Domu za odgoj djece i mladeži odgovarajući na novinarska pitanja.

Opačić je dodala kako je konačni cilj izmjena tog zakona izmještanje štićenika iz institucija u stambene zajednice gdje neće imati samo tri obroka dnevno, već će djeca moći voditi onakav život kakav treba biti.

Nakon obilaska zadarskog Doma za odgoj djece i mladeži ministrica Opačić zajedno sa saborskom zastupnicom Ingrid Antičević Marinović i ostalim zadarskim SDP-ovcima družila se s korisnicima Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Zemuniku.

U tom domu u sklopu radne terapije korisnici sudjeluju u različitim radionicama kao što su maslinska, cvjetna te za obradu vune, koje im omogućavaju da u participiraju u aktivnostima lokalne zajednice. Također se provodi i program organiziranog stanovanja „Život u zajednici" u kojem se korisnici educiraju i osposobljavanju za povratak u lokalnu zajednicu.

Dom u Zemuniku uspješno provodi i program „Pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama" u okviru kojeg brine o 14 psihičkih bolesnih osoba.

"Dok zadarski Dom za odgoj djece i mladeži ima loše prostorne uvjete koje ćemo nastojati poboljšati, Dom u Zemuniku ima zaista dobru priču“, istaknula je Opačić, dodajući kako Dom u Zemuniku aktivno sudjeluje u procesu deinstitucionalizacije uspostavom stambene jedinice u kojoj su smještena četiri korisnika.