slabe zalihe

Uzbuna u Pentagonu: Zarati li s Kinom, SAD ostaje bez streljiva za tri tjedna

30.07.2024 u 10:22

Bionic
Reading

Novo izvješće o nacionalnoj obrani SAD-a priznalo je da bi Pentagon mogao iscrpiti svoje streljivo u roku od tri do četiri tjedna ako bi došlo do dugotrajnog rata s Kinom

Izvješće sadrži 114 stranica, a u ponedjeljak ga je objavilo dvostranačko povjerenstvo koje je imenovao Kongres, u kojem se hitno upozorava na to da je SAD nespreman za dugotrajan sukob s Kinom ili Rusijom, a još manje s obje države u isto vrijeme, piše Business Insider.

Mnoge procjene iz izvješća temeljene su na prethodno objavljenim materijalima, ali i na nedavnim otkrićima i desecima svjedočanstava dužnosnika, zbog čega se daje preporuka za povećanje izdataka za obranu.

Povjerenstvo, čiji su članovi umirovljeni američki general, bivša zastupnica u Kongresu i bivša američka veleposlanica, posebno je naglasilo nedostatak zaliha streljiva, a članovi povjerenstva citirali su i izvješće dva analitičara Centra za nacionalnu američku sigurnost iz 2022., u kojem se kaže da SAD nema dovoljno oružja da otupi i suzbije početnu invaziju sila poput Kine.

Zaključak je povjerenstva da i dalje nedostaje streljiva, unatoč tome što je SAD nedavno pojačao proizvodnju oružja za opskrbu Ukrajine.

  • +2
Američki raketni sustavi Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK

'Kao rezultat toga, neklasificirane ratne igre sugeriraju da bi, u sukobu s Kinom, Sjedinjene Države uvelike iscrpile svoje zalihe streljiva za samo tri do četiri tjedna', stoji u njihovu izvješću, u kojem se također naglašava da bi neke važne municije, poput protubrodskih projektila, moglo bi dovoljno samo za nekoliko dana.

Povjerenstvo navodi i da zalihe među američkim saveznicima također izazivaju zabrinutost, a kao primjer navode britansko izvješće o ratu u Ukrajini iz 2022., u kojem se kaže da je 'na vrhuncu borbi u Donbasu, Rusija u dva dana potrošila više streljiva nego što cijela britanska vojska ima na zalihama'.

Američko povjerenstvo upozorilo je i na to da je obrambena proizvodnja u cjelini u lošem stanju te da nema kapacitet zadovoljiti nacionalne potrebe čak ni u mirnodopskim uvjetima. U priopćenju se zaključuje da je dvostranački 'poziv na oružje' potreban da bi SAD mogao napraviti značajne promjene i ulaganja umjesto da čeka sljedeći Pearl Harbor ili 11. rujna.

  • +2
Ruska mornarica Izvor: Profimedia / Autor: Lev Fedoseyev / TASS / Profimedia