kao proljeće

Uživajte u lijepim, sunčanim danima: Sredina tjedna donosi promjenu vremena

21.10.2024 u 07:15

Bionic
Reading

Ponedjeljak će biti uglavnom sunčan, ali jutro će donijeti svježinu, ponegdje uz maglu i slab mraz. Početak tjedna obilježit će pretežno sunčano vrijeme, uz temperature koje su barem prosječne za sredinu listopada, iako će jutarnji sati biti hladniji, posebno u unutrašnjosti gdje je moguća magla i slab mraz pri tlu

Dan će biti stabilan. Na istoku Hrvatske očekuje se stabilno i pretežno sunčano vrijeme, uz jutarnju maglu i niske oblake, posebno u riječnim dolinama. Vjetar će biti slab. Jutarnje temperature zraka kretat će se između 2 i 4 °C, dok će najviša dnevna dosegnuti od 16 do 18 °C, prognozirao je Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a za HRT.

Slične vremenske prilike očekuju se i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će nakon jutarnje magle prevladavati sunčano vrijeme. Vjetar će također biti većinom slab.

Na sjevernom Jadranu i Gorskoj Hrvatskoj prevladavat će sunčano vrijeme. U gorskim dolinama magla će biti česta u jutarnjim satima, a ponegdje se može zadržati i tijekom dana. Uz obalu će ujutro puhati umjerena bura, no brzo će oslabjeti i preći u slab vjetar promjenjiva smjera.

Jutarnje temperature će biti između 4 i 6 °C, dok će na moru biti od 13 do 16 °C. Najviše dnevne temperature dosegnut će između 16 i 18 °C, a uz obalu od 21 do 23 °C.

Gotovo ljetne temperature na moru

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije prevladavat će sunčano, dok će prema otvorenom moru ponegdje biti više oblaka. Jutarnje temperature zraka bit će od 10 do 12 °C, a uz obalu od 15 do 19 °C, dok će najviša dnevna temperatura biti između 22 i 24 °C. Vjetar će ujutro biti slab do umjeren, s burama duž obale, dok će kasnije, prema otvorenom moru, puhati jugo uz umjereno valovito more.

Slične temperature očekuju se i na jugu Hrvatske, gdje će prevladavati sunčano vrijeme, uz nešto više oblaka sredinom dana i poslijepodne. Vjetar će biti slab do umjeren jugozapadni, dok će na otvorenom moru prevladavati sjeverozapadni vjetar.

Srijeda donosi promjenu

Stabilne vremenske prilike nastavit će se i u utorak, dok će srijeda donijeti promjenjivije vrijeme. U utorak i četvrtak na kopnu će biti pretežno sunčano, s jutarnjom maglom ili sumaglicom na pojedinim mjestima.

U srijedu se očekuje promjenjiva naoblaka, s više oblaka na zapadu zemlje gdje je moguća i slaba kiša. Jutra će biti svježa, dok će dnevne temperature ostati oko prosjeka za ovo doba godine.

I na Jadranu će u utorak i četvrtak biti djelomično sunčano, a u srijedu će na sjevernom i srednjem dijelu prevladavati promjenjiva naoblaka s mjestimičnom kišom.

Vjetar će biti većinom slab, jugozapadni i sjeverozapadni, dok se u srijedu i četvrtak na sjevernom dijelu očekuje prolazna bura.