NEVIĐENI NEMIRI

Kongres potvrdio pobjedu Joea Bidena nakon nasilnih prosvjeda u Washingtonu u kojima su četiri osobe izgubile život. Trump priznao kraj 'najvećeg prvog mandata u povijesti'

07.01.2021 u 08:33

Bionic
Reading

Tisuće prosvjednika koji ne priznaju poraz još uvijek aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa na izborima u studenome prošle godine, na kojima je tražio novi četverogodišnji mandat, upale su oko 20.30 u srijedu po hrvatskom vremenu u zgradu Kongresa, u kojoj su zastupnici kasnije i formalno potvrdili pobjedu Joea Bidena. Tijekom nemira većina zastupnika i senatora je evakuirana. U neredima je jedna osoba upucana, ozlijeđena je nekolicina policajaca, a na dva mjesta u okolici pronađene su i bombe. Četiri osobe izgubile su život, a za sada su 52 uhićene u neredima

Američki Senat nastavio je sjednicu u srijedu tek nakon četverosatnog prekida zbog nasilnog upada Trumpovih pristaša na Kapitol, a koji ne priznaju rezultate izbora.

Iako je ohrabrivao prosvjednike u njihovim aktivnostima porukama da su pokradeni na izborima, Trump ih je naposljetku ipak pozvao da odustanu od napada na zgradu Kongresa, kakav SAD nije vidio u svojoj povijesti, i pođu kućama.

O svemu se oglasio i izabrani predsjednik Joe Biden. 'Naša demokracija je pod napadom, neviđenim u novijoj povijesti. Ovo je napad na vladavinu prava, napad na ono najsvetije u Americi. Ove scene kaosa na Kapitolu nisu odraz istinske Amerike. Vidjeli smo mali broj ekstremista koji je posvećen bezakonju. Ovo je nered, ovo je kaos i mora prestati. Pozivam ovu gomilu da se povuče', kazao je Biden.

Na Twitteru se oglasio i američki potpredsjednik Mike Pence zatraživši od prosvjednika da napuste zgradu Kongresa.

'Nasilje i uništavanje u zgradi Kongresa moraju prestati i to mora odmah prestati. Svi koji sudjeluju u prosvjedima moraju poštivati snage reda i odmah napustiti zgradu', napisao je Pence. Važno je naglasiti da se Penceu u srijedu razišao put s predsjednikom Trumpom nakon što je da izjavio da nema ovlasti jednostrano odbiti glasove Izbornog kolegija koje je potvrdio Kongres.

Trump je, piše Axios, u tvitu koji je obrisan napisao da Mike Pence nije imao hrabrosti učiniti ono što je trebalo učiniti da zaštiti zemlju i Ustav te da tako pruži priliku državama da potvrde ispravljeni niz činjenica, a ne one lažne ili netočne koje su se prethodno trebale ovjeriti.

Što se u Washingtonu događalo sinoć po hrvatskom vremenu, možete pročitati ovdje. Daljnji razvoj situacije pratite u ovom liveu.

15:05 Kaos u Kongresu ozbiljno je naštetio imidžu Amerike kao svjetioniku demokracije, saveznici nisu bili u stanju zatomiti šok, a autoritarni režimi zadovoljno su se naslađivali. >>>Cijeli članak<<<

14:18 FBI objavio poziv svima koji mogu pomoći u identifikaciji pojedinaca koji su 'aktivno sudjelovali u nasilju' u Washingtonu da to i učine.

13:37 'Da se u bilo kojoj drugoj državi na svijetu dogodilo nešto ovakvo, nazvalo bi se u najmanju ruku oružanom pobunom s elementima unutarnjeg terora, nekom vrstom prevrata i državnog udara. Radi se o naoružanim ekstremistima s jasnom namjerom svrgavanja vlasti. No kada promatramo situaciju u kontekstu proteklih pet godina, od početka predizborne kampanje Donalda Trumpa, to zapravo nije iznenađenje. Njemu ništa nije strano', objašnjava komentatorica tportala, dr. Gorana Grgić, profesorica i predavačica američke unutarnje i vanjske politike na Sveučilištu u Sydneyju, pri Centru za američke studije. >>>Cijeli članak<<<

12:09 Američki Kongres će sa zajedanjem nastaviti tek za dva tjedna, nakon inauguracije novog predsjednika.

11:04 Kaos koji su pobornici američkog predsjednika Donalda Trumpa započeli u američkom Kongresu u četvrtak je osuđen u svjetskim medijima, s naslovima poput 'Trump zapalio Washington', 'Demokracija pod opsadom' ili 'Državni udar ludila'. >>>Cijeli članak<<<

10:04 Američki predsjednik Donald Trump objavio je priopćenje u kojem je konačno priznao poraz na izborima. 'Iako se potpuno ne slažem s ishodom izbora i činjenice su na mojoj strani, ipak će doći do uredne tranzicije 20. siječnja. Uvijek sam govorio da ćemo nastaviti svoju borbu kako bismo osigurali da se broje samo legalni glasovi. Iako ovo predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u predsjedničkoj povijesti, to je samo početak naše borbe da Ameriku učinimo opet velikom!' poručio je Trump.

9.44 Kongres je potvrdio pobjedu Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima. Biden preuzima dužnost 20. siječnja.

9:35 Odbačeni su prigovori na pobjedu Joea Bidena u Arizoni i Pennsylvaniji u Senatu te on nastavlja s potvrđivanjem rezultata izbora u američkim saveznim državama, što bi trebalo rezultirati konačnim proglašenjem pobjede Joea Bidena.

9:29 Mediji su ubijenu u upadu u američki Kongres identificirali kao Ashli Babbitt iz San Diega, veteranku američkog ratnog zrakoplovstva. >>>Cijeli članak<<<

8.56 Među pobješnjelim mnoštvom u Kapitolu bio je i 'šaman' Jake Angeli. Poznat po tome što je nosio crvenu, bijelu i plavu boju za lice i kacigu s rogovima, postao je zapažena ličnost u pokretu teorije zavjere QAnon, pojavljujući se prošle godine na skupovima krajnje desnice u Arizoni. >>>Cijeli članak<<<

8:50 Gradonačelnica Washingtona rekla je kako policija namjerava tražiti pomoć javnosti u identifikaciji prosvjednika, od kojih su se mnogi fotografirali i snimali, pa to objavljivali po društvenim mrežama.

FBI je kasnije u srijedu pozvao javnost da im šalje fotografije i videosnimke koje će pomoći u identifikaciji onih koji su 'aktivno poticali nasilje'.

8:49 U kasnonoćnoj konferenciji za medije šef vašingtonske policije Robert J. Contee rekao je kako se 47 od ukupno 52 uhićenja odnosi na kršenje policijskog sata koji počinje u 18 sati, a da je 26 njih uhićeno na području Kapitola, prenosi agencija Reuters.

Nekoliko drugih uhićeno je zbog posjedovanja oružja za koje nisu imali dozvolu ili je zabranjeno.

Contee je dodao kako su u sjedištima republikanske i demokratske nacionalne konvencije pronađene dvije eksplozivne naprave, a na Kapitolu je nađen i spremnik s Molotovljevim koktelima.

U sukobima prosvjednika i policije ubijena je žena, a još troje ljudi umrlo je zbog pogoršanja zdravstvenog stanja u nemirima.

Očekuje se da će narasti broj uhićenih.

8:40 Članovi američke vlade razgovarali su o mogućnosti zbacivanja s vlasti predsjednika Donalda Trumpa nakon što su njegovi pobornici upali u Kongres, prenosi u srijedu navečer nekoliko američkih medija. >>>Cijeli članak<<<

6:09 CNN javlja kako su, uz ranije ustrijeljenu ženu, još tri osobe izgubile živote zbog različitih medicinskih problema. Više od 50 ih je uhićeno.