STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Božinović: Očekujem strože mjere! Neke sam već potpisao

26.03.2021 u 11:15

Bionic
Reading

Vera Katalinić-Janković iz Ministarstva zdravstva na početku konferencije za medije nacionalnog Stožera civilne zaštite izvijestila je o novim brojkama vezanim uz pandemiju. U posljednja 24 sata zabilježena su 1802 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 9052. Među njima je 1107 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 115 pacijenata. Preminulo je 16 osoba

'Testirane su 8003 osobe, a postotak pozitivnih je 22,5 posto. Na bolničkom liječenju je 1007 osoba, a u odnosu na jučer, 20 je novih na respiratoru. Iz bolnice je otpušteno 110 osoba', rekla je pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da u odnosu na tjedan prije imamo 41 posto više oboljelih. Prosječna incidencija za Hrvatsku u proteklih 14 dana je 353,5, najniža je u Virovitičko-podravskoj županiji, a najviša u Primorsko-goranskoj županiji. Hrvatska je u Europi na devetom mjestu po incidenciji, a na 18. mjestu po smrtnosti.

Danas je udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih 22,5, kazao je Capak. Ravnatelj HZJZ-a kazao je da se oko smrti 12-godišnjeg djeteta u Splitu diže nepotrebna medijska prašina.

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu održao konferenciju za medije - 26.03. Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor

'Na presici 17. ožujka rečeno je da je umrla osoba od 12 godina. Oko toga se nepotrebno diže medijska prašina. Činjenica je da mi taj izvještaj primamo direktno od bolnica i ne stignemo prije presice točno provjeriti. Ja sam to tada jasno i rekao - rekao sam da nemamo detalje. Dobili smo takav izvještaj iz bolnice, a tek kasnije možemo provjeriti je li informacija točna i precizna. Činjenica je da se radi o djetetu i da je među dijagnozama koje je napisala bolnica u Splitu i respiratorna bolest koju je uzrokovao Covid. To je činjenica o tom slučaju', rekao je Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da rast broja oboljelih dovoljno govori o ozbiljnosti situacije.

'Jedino možemo naprijed ako se budemo pridržavali epidemioloških mjera', kazao je Beroš, dodavši da sami doprinosimo širenju virusa nepotrebnim druženjima i nepridržavanjem higijenskih mjera.

Govorio je i o cijepljenju i kazao da nisu sve županije jednako uspješne u cijepljenju. Najavio je uvođenje novih punktova za cijepljenje u Zagrebu. Planira se uvođenje punkta na Zagrebačkom velesajmu, na kojem bi se moglo cijepiti pet do šest tisuća ljudi dnevno.

Capak je kazao da bi početak masovnog cijepljenja u Zagrebu trebao biti poslije Uskrsa. Kazao je da na Veliki petak očekuje da u Hrvatsku stigne 90 tisuća doza AstraZenece i 34 tisuće doza Pfizerova cjepiva. Moderna dolazi svaka dva tjedna i u četvrtak su dobili 12.000 doza.

'AstraZeneca je došla danas. Došlo je nešto više, 12.000 umjesto najavljenih 9800 doza', rekao je Capak.

Davor Božinović kazao je da očekuje strože mjere na razini županija.

'Već sam potpisao nove mjere za Zadarsku županiju, a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji mjere su proširene i na Pelješki poluotok', kazao je Božinović i dodao da očekuju još strože mjere u Primorsko-goranskoj županiji.

Poručio je da nam ako se ne smanje okupljanja slijedi težak period.

'Svi moramo dati doprinos za što bolju turističku sezonu. To ne smije pasti na leđa samo turističkih djelatnika', naveo je Božinović. Istaknuo je da ne smijemo podcijeniti ovaj rast, po svemu sudeći novim sojem koji je zarazniji.

'Već imamo županije u kojima se primjenjuju stroge mjere. Kao što vidimo, školski sustav sve više prelazi na nastavu online, sve više lokalnih stožera traži strože mjere. Nacionalne mjere istječu iduću srijedu, vidjet ćemo hoće li postojati potreba za dodatnim mjerama na nacionalnoj razini. Ovo što vidimo na lokalnoj razini, to je razumijevanje problema lokalnih stožera. Ovaj recept mora uspjeti. Ovo su dani kad svjedočimo naglim skokovima. Svima nam je cilj zdravlje, održati dostupnim zdravstveni sustav. I naravno, učiniti maksimum da se održi gospodarstvo i turistička sezona ove godine, uz sve izazove koji su pred nama', rekao je Božinović.

Capak je odgovarajući na pitanje kazao da se još uvijek testirani brzim antigenskim testovima ne pribrajaju ukupnom dnevnom broju zaraženih.

Kritike Nataše Ban Toskić iz udruge obiteljskih liječnika, koja se žalila na brojne komplikacije, nisu najbolje sjele ministru Berošu. Odgovarajući na pitanje da ih komentira nije krio svoje nezadovoljstvo.

'Iznošenje problema je način da ih se što bolje riješi. Imali smo sastanak na tu temu jučer, razgovarali smo i radimo na njihovom rješavanju. Ali interesirao sam se kako napreduje proces cijepljenja i malo su drukčije informacije nego što ih iznosi gospođa Ban Toskić', kazao je Beroš i dodao da u okolnostima epidemije svi moraju dati dodatni napor da se riješe problemi.

Naglasio je da u ovom trenutku po jednoj ordinaciji dolazi 30 doza cjepiva tjedno.

'Riječ je o cijepljenju pet ili šest pacijenata dnevno, pa je li to toliko puno da se ne može raditi? U Zagrebu ima još dodatnih punktova, dakle 19, na kojima se mimo ordinacija obiteljske medicine može cijepiti. Tamo je sve organizirano. Dolaskom većeg broja cjepiva u Zagrebu će biti masovnih punktova za cijepljenje. Priča nikad nije jednostrana i trebamo komunicirati onako kako ovaj proces zaslužuje, a ne samo kritizirati', oštar je bio ministar.

Odgovarajući na pitanje o povećanju brojeva zaraženih, Capak je kazao da u ovom trenutku bilježimo veći porast, ali je manji nego onaj koji smo imali u studenom. Pojasnio je da je aktualni rast usporeniji i možemo reći da je onaj val u studenom imao oštriji i brži porast nego što se događa sada.

Božinović je kazao da bi od 1. travnja moglo biti olakšano putovanje uz izdavanje digitalnih potvrda za osobe koje su preboljele Covid, imaju negativan PCR test ili su cijepljenje. Bit će moguće i obaviti brzi test koji je na listi ECDC-a.

'Nekih posebnih olakšanja neće biti, osim za djecu do sedam godina kojima se neće tražiti test', kazao je Božinović. Osobe koje su preboljele Covid unazad šest mjeseci mogle bi prelaziti granicu bez negativnog PCR testa.

Capak je kazao da bismo do početka ljeta mogli cijepiti 50 posto stanovništva uz akceleracijske doze.

'Nadam se da će doći akceleracijske doze i da ćemo uspjeti u tome', kazao je Capak.