rat na bliskom istoku

Izrael potvrdio da su taokinje na slobodi, Obama kritizirao odluku da se Gazi prekine opskrba

Bionic
Reading

U noćnim napadima u Gazi ubijen je ili ozlijeđen velik broj ljudi. Washington je savjetovao Izraelu da odgodi kopnenu invaziju kako bi se dobilo vrijeme za pregovore o oslobađanju 212 talaca koje drži Hamas i omogućilo više pomoći palestinskim civilima, izvijestio je New York Times

KLJUČNI DOGAĐAJI

  • Izraelski ministar obrane Yoav Gallant izjavio je da bi vojna kampanja u Gazi mogla trajati mjesecima
  • Izrael je tijekom noći pojačao zračne napade na Gazu
  • Kina kaže da su regionalni izgledi 'zabrinjavajući' i da raste rizik od sukoba velikih razmjera
  • Nizozemski premijer Rutte i francuski predsjednik Macron posjetit će Izrael

23:16 Bivši američki predsjednik Barak Obama kritizirao je odluke Izraela da Gazi ukine opskrbu hranom, vodom i strujom. Obama smatra da takvi potezi “prijete ne samo pogoršanjem rastuće humanitarne krize [nego] bi mogli dodatno očvrsnuti stavove Palestinaca za generacije, narušiti globalnu potporu Izraelu, ići na ruku izraelskih [neprijatelja] i potkopati dugoročne napore za postizanje mira i stabilnosti u regiji.”

Kritika je dio poduže Obamine izjave, druge od početka sukoba, nakon što su se njegovi prvi komentari uglavnom fokusirali na osudu Hamasa i pružanje potpore Izraelu.

Obama podupire pristup američkog predsjednika Joea Bidena, koji uključuje diplomatsku i vojnu potporu Izraelu, istovremeno pozivajući IDF da slijedi međunarodno pravo i ograniči civilne žrtve.

Poziva međunarodnu zajednicu da surađuje s palestinskim čelnicima koji priznaju Izrael kako bi se postiglo dvodržavno rješenje, priznajući da su prethodni prethodne mirovne ponude odbačene i da je “pokret doseljenika prečesto dobivao prešutnu ili eksplicitnu potporu Izraelaca vlada."

23:08 Izraelski mediji potvrdili su da su Nurit Cooper (79) i Yocheved Lifshitz (85) oslobođene iz zatočeništva Hamasa.

Obje su otete iz svojih domova u kibucu Nir Oz. Njihovi muževi ostaju u Gazi.

Yocheved Lifshitz i Nurit Cooper predane su Izraelskim obrambenim snagama. One putuju u bolnicu u Izraelu koja je posebno pripremljena za njih i gdje će se ponovno spojiti sa svojim obiteljima, stoji u priopćenju ureda izraelskog premijera.

U izjavi se zahvaljuje Egiptu "na pomoći" i Crvenom križu "na njegovoj važnoj ulozi u spašavanju života", te ukazuje da je izraelska vojska također odigrala ulogu u njihovom oslobađanju.

"IDF i sigurnosne snage su puno radile posljednjih dana preko svih kanala kako bi dovele do njihovog oslobađanja i prevladale mnoge prepreke koje je postavio Hamas", stoji u priopćenju.

22:45 Sjedinjene Države savjetovale su Izraelu da još ne kreće u kopneni napad na Pojas Gaze jer žele osigurati puštanje na slobodu većeg broja talaca koje drži Hamas i pripremiti se za moguće širenje rata na regiju. >>>Cijeli članak<<<

21:59 Sjedinjene Države objavile su u ponedjeljak da bi, kada bi Izrael proglasio prekid vatre u Gazi, to koristilo Hamasu i da su u Izrael poslale nekoliko vojnih savjetnika. >>>Cijeli članak<<<

20:52 Hamas je objavio da je oslobodio dvoje civila iz humanitarnih razloga i kao odgovor na katarsko-egipatsko posredovanje, navodi se u izjavi Abu Obaide, glasnogovornika oružanog krila skupine, prenosi Sky News.

Rekao je da je osigurano oslobađanje zatočenika 'unatoč neprijateljskom odbijanju da ih prihvati prošlog petka i njihovom zanemarivanju pitanja naših zarobljenika'.

'Odlučili smo ih pustiti iz humanitarnih i lošeg zdravstvenog stanja... Unatoč tome, neprijatelj ih je prošlog petka odbio primiti.'

Oružano krilo oslobodilo je dvije Amerikanke u petak, gotovo dva tjedna nakon što su Hamasovi naoružani pripadnici oteli njih i desetke drugih u blizini Gaze. >>>Cijeli članak<<<

20:14 Izraelski ministar obrane, Yoav Gallant, nedavno je završio opsežnu turneju duž obala izraelske južne granice, tijekom koje je prenio spremnost zemlje za sljedeću fazu operacija.

Ministar Gallant je iskoristio priliku da pohvali predanost vojnika koji se aktivno suprotstavljaju terorističkim prijetnjama i sprječavaju pokušaje infiltracije iz Pojasa Gaze. Naglasio je ključnu ulogu koju će izraelska mornarica igrati u nadolazećim fazama tekućeg sukoba, prenosi i24.

"Moja poruka vojnicima: bravo, napravili ste izvrstan posao! Nastavite se pripremati za našu operaciju, uskoro će doći. Temeljito se pripremamo za sljedeći korak - multilateralnu operaciju u zraku, zemlji i moru. Učinite svoje, spremite se. Trebat ćete nam."

19:55 Khaled Meshaal, ključni Hamasov pregovarač o sudbini više od 200 talaca koje grupa drži unutar Gaze kazao je za Sky News da će svi civili među njima biti pušteni - ako se ispune pravi uvjeti. Ponovio je tvrdnje da su 22 taoca umrla u izraelskim zračnim napadima. >>>Cijeli članak<<<

19:21 Članica Političkog ureda Hamasa Jamila Al-Shanti ubijena je nakon izraelskog zračnog napada na njen dom u gradu Gazi, navodi se u priopćenju Hamasa objavljenom 19. listopada, a prenosi CNN. Dr. Jamila Al-Shanti osnovala je žensko krilo pokreta Hamas u Gazi i bila je prva žena članica njegovog političkog ureda, prema Hamasu. Al-Shanti je bila udovica suosnivača Hamasa Abdela Aziza Al-Rantisija.

18:52 Jedan od visokih dužnosnika Izraela novinaru New York Timesa potvrdio uskoro bi trebalo doći do oslobođanja grupe od 50 taoca, stranih državljana ili onih s dvojnim državljanstvom.

New York Times je također izvijestio da je dužnosnik upoznat s pregovorima o taocima, koji se odvijaju uglavnom kroz Katar, rekao da je Hamas upozorio da bi kopnena invazija smanjila vjerojatnost oslobađanja talaca. Katar ima bliske veze s političkim vođama Hamasa.

"Viši izraelski vojni dužnosnik rekao je da bi na temelju razgovora između Sjedinjenih Država i Katara Hamas mogao osloboditi oko 50 osoba s dvojnim državljanstvom odvojeno od šireg dogovora", navodi se u izvješću.

  • +4
Izraelske snage uz granicu s Gazom Izvor: EPA / Autor: Hannibal Hanschke

18:26 General bojnik Michael Edelstein, veteranski zapovjednik koji radi s južnim zapovjedništvom Izraelskih obrambenih snaga, rekao je da su napadači bili "dobro obučeni, dobro opremljeni". "Definitivno možete vidjeti dokaze, imamo dokaze o iranskoj umiješanosti", rekao je na brifingu s novinarima u ponedjeljak nakon što je izraelska vojska međunarodnim novinarima prikazala projekciju gotovo 45-minutne kompilacije snimaka pokolja 7. listopada.

No zapovjednik nije iznio nikakve konkretne dokaze o iranskoj umiješanosti osim svog svjedočenja. Također je odbio elaborirati o čemu se radilo o dokazima. >>>Cijeli članak<<<

16:36 Europska unija se suočava s rizikom iznenadnog priljeva migranata koji bježe zbog rata između Izraela i Hamasa, rekao je u ponedjeljak grčki ministar za migracije Dimitris Kairidis i pozvao na budnost i više solidarnosti između zemalja članica. "Uvijek postoji rizik ako se nestabilnost na Bliskom istoku proširi, a posebice ako u to budu uvučene susjedne zemlje poput Egipta koji ima jako veliko stanovništvo. Tada stvari mogu postati jako ozbiljne", rekao je Kairidis. >>>Cijeli članak<<<

16:12 Libanonska vlada ne želi rat s Izraelom, rekao je vršitelj dužnosti libanonskog ministra informiranja Ziad Makari u intervjuu za ruski državni medij RIA Novosti u ponedjeljak. "Izrael se nikada nije suzdržavao od prijetnji i gotovo svaki tjedan jedan ili drugi izraelski politički ili vojni dužnosnik prijeti Libanonu i obećava da će zemlju vratiti 'u kameno doba' i tako dalje. Netanyahuove prijetnje postale su stalna pojava za Izrael", rekao je Makari.

  • +4
Prosvjed solidarnosti s Izraelom u Berlinu Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

.30 Sjedinjene Države savjetovale su Izraelu da pričeka s kopnenom ofenzivom na Pojas Gaze, piše New York Times. Američke vlada nada se osigurati još vremena za pregovore o oslobađanju više od 200 talaca koje Hamas drži u Gazi, piše američki medij, pozivajući se na vladine dužnosnike.>>>Cijeli članak<<<

15.14 Militanti Hamasa vjerojatno su pucali iz sjevernokorejskog oružja na Izrael 7. listopada u napadu u kojem je ubijeno više od 1400 ljudi, što pokazuju Hamasov video i oružje koje je Izrael zaplijenio, unatoč negiranju Pjongjanga da prodaje oružje terorističkoj skupini koja vlada Pojasom Gaze >>>Cijeli članak<<<

15.01 Grad Eilat u južnom Izraelu razmišlja o gradnji šatora u koje će smjestiti tisuće ljudi koji su se ondje preselili od početka rata, javljaju izraelski mediji. Gradonačelnik Eilata - turističkog grada na Crvenom moru - kaže da se gradska populacija udvostručila i da je stiglo više od 60.000 evakuiranih osoba. Do sada su boravili u 12.000 hotelskih soba, 4000 privatnih iznajmljenih mjesta, kao i u posebnim ugostiteljskim centrima. 'Razmatramo sve vrste opcija, uključujući postavljanje šatora', rekao je gradonačelnik Eli Lankri za izraelski Channel 12. 'Spremni smo s planovima koje smo pripremili prošli tjedan i predstavit ćemo ih donositeljima odluka.' Prema izraelskoj vladi, više od 200.000 Izraelaca interno je raseljeno od napada 7. listopada.

14.48 Paddy Cosgrave, izvršni direktor Web Summita, najveće europske tehnološke konferencije, podnio je ostavku nakon što su tehnološke tvrtke odlučile bojkotirati događaj zbog njegovih komentara o ratu između Izraela i Hamasa. >>>Cijeli članak<<<

14.29 Rat Izraelaca i Palestinaca na istočnom Mediteranu zadao je dodatni udarac inicijativi osnivanja Strategije EU-a za Mediteran, političkog okvira u sklopu kojeg bi 22 zemlje s izlazom na to more surađivale u području zaštite okoliša, klimatskih promjena, migracija i prometa.>>>Cijeli članak<<<

  • +7
Pojas Gaze Izvor: EPA / Autor: MOHAMMED SABER

13.40 Ministri vanjskih poslova država članica razgovaraju u ponedjeljak u Luxembourgu o stanju na Bliskom istoku i o ideji humanitarnog prekida vatre radi oslobađanja talaca i dostave pomoći Pojasu Gaze.

13.09 Ministarstvo zdravstva u Gazi, koje vodi Hamas, kaže da je 436 Palestinaca - uključujući 182 djece - ubijeno u izraelskim napadima na Gazu u posljednja 24 sata. Također se navodi da ukupan broj ubijenih od početka sukoba sada iznosi 5087, s dodatnih 15.273 ozlijeđenih. Brojke nisu neovisno provjerene od strane Sky Newsa. Navedeno je i da je najmanje 5087 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima od 7. listopada. Brojka, tvrdi se, uključuje 2055 ubijene djece. Dodatno je rečeno da ih je 15.273 ranjeno.>>>Cijeli članak<<<

12.47 U bolnici Al Šifa u Gazi medicinsko osoblje prisiljeno je improvizirati bez zaliha dok se bore za liječenje stotina ranjenih koji svakodnevno pristižu. 'Sinoć je to bio horor film. Krv i mrtva tijela posvuda', rekla je Naseraldin Abutaha, hitna medicinska sestra u bolnici, jutros za NBC News. Bez najosnovnije opreme u bolnicama u Gazi, Abutaha, 21, kaže da je ponekad osoblje bilo prisiljeno koristiti košulje kao podveze. Čak ni voda nije bila dostupna, rekla je i dodala: 'Kunem se da sam jednom upotrijebila colu da operem posjekotinu. Osjećam da sam mrtva iznutra, iako nisam umrla. Ne mogu više plakati', rekla je Abutaha, dodavši da je u smjeni od 12 sati svakodnevno pregledavala čak 200 pacijenata.

12.38 Neki roditelji u Gazi ispisuju imena svoje djece na njihovim tijelima iz straha da neće biti identificirana ako budu ubijena. Dr. Abdul Rahman Al Masri, koji vodi hitni odjel u bolnici Al Aksa, rekao je za CNN da je vidio slučajeve ispisanih imena 'na nogama i trbuhu'. Kazao je da to pokazuje da se roditelji osjećaju 'u svakom trenutku na meti i da mogu biti ozlijeđeni ili ubijeni'. Njegov kolega, koji nije želio biti imenovan, nazvao je to 'novim fenomenom koji je upravo započeo u Gazi'. 'Mnoga su djeca nestala, mnoga dolaze ovamo s razbijenim lubanjama... i nemoguće ih je identificirati, samo pomoću tog natpisa bivaju identificirani.'

  • +4
Napad na Pojas Gaze Izvor: EPA / Autor: MOHAMMED SABER

12.27 Izraelske obrambene snage kažu da su uhitile oko 800 traženih Palestinaca na Zapadnoj obali - uključujući više od 500 povezanih s Hamasom - od napada na Izrael 7. listopada.

12:00 Izraelska vojska u ponedjeljak je objavila da su njezine kopnene snage u noći na ponedjeljak izvele ograničene upade u Pojas Gaze, dodavši kako zračne snage napadaju točke gdje se palestinski militanti okupljaju u očekivanju invazije.

Palestinska skupina Hamas u nedjelju je objavila da su se njezini borci sukobili s oklopnim snagama koje su se infiltrirale u južni dio Gaze, pritom uništivši dio izraelske vojne opreme. Izrael nije govorio o gubicima.

U televizijskom obraćanju o posljednjem vojnom djelovanju glavni glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari rekao je i kako je sada potvrđeno da su u Pojas Gaze 222 taoca odvedena iz Izraela 7. listopada.

'Tijekom noći bilo je upada tenkova i pješadije', a njihov cilj je 'ubiti ekipe terorista koji se pripremaju za našu iduću fazu u ratu', kazao je Hagari, govoreći o operacijama 'duboko' u Gazi.

  • +2
Posljedice izraelskih protunapada u Gazi Izvor: EPA / Autor: MOHAMMED SABER

10:14 Visoki predstavnik za vanjsku politiku Europske unije Josep Borrell priključio se u ponedjeljak pozivima na humanitarnu stanku u sukobu između Izraela i palestinskih militanata Hamasa kako bi se dopremilo više pomoći u Gazu.

'Sada je najvažnije da humanitarna pomoć uđe u Gazu', rekao je Borrell novinarima nakon dolaska na sastanak ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.

Borrell je rekao da će ministri razgovarati o pozivu glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa na stanku kako bi se omogućilo da mnogo više humanitarne pomoći za palestinske civile uđe u Gazu.

'Ne mogu predvidjeti rezultat sastanka, ali to je svakako nešto o čemu će ministri morati raspravljati... Glavni tajnik Ujedinjenih naroda je to jako tražio', rekao je Borrell.

9:20 Kina situaciju u Gazi smatra 'vrlo ozbiljnom', s rizikom od porasta kopnenog sukoba velikih razmjera, a izgledi su 'zabrinjavajući' kako se šire oružani sukobi duž susjednih granica, objavili su kineski državni mediji u ponedjeljak, citirajući posebnog izaslanika zemlje za Bliski istok.

9:17 Izrael je priopćio da je pogodio još 320 ciljeva u Pojasu Gaze, a palestinske vlasti kažu da su kuće gađane tijekom noći i jutros 'bez upozorenja' te da je stradao velik broj ljudi, prenosi BBC u ponedjeljak.

Palestinsko ministarstvo unutarnjih poslova navodi da je 17 ljudi poginulo, a deseci su ozlijeđeni u dva odvojena izraelska napada u sjevernoj Gazi.

U jednom je pogođena kuća u Džabaliji dok je u drugom pogođen stan u četvrti Al Faluga u ponedjeljak ujutro, rekli su dužnosnici.

Još 10 osoba ubijeno je u Deir al Balahu u središnjem dijelu Pojasa Gaze, dodalo je ministarstvo.

  • +6
Napad na bolnicu u Gazi Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

8:48 Hamasovi borci koji su se probili u Izrael nosili su upute o izradi kemijskog oružja, rekao je izraelski predsjednik Isaac Herzog. Izraelske snage tvrde da su otkrile materijal kod mrtvog borca ​​u kibucu Be'eri, gdje je procijenjeno da je 20 posto od 1100 stanovnika ubijeno ili oteto. Dokumente, s dijagramima, pokazao je Sky Newsu predsjednik Herzog u ekskluzivnom intervjuu u nedjelju navečer.

8.23 Izraelski ministar obrane Yoav Gallant kaže da bi vojna kampanja u Gazi 'mogla trajati mjesec, dva ili tri, ali na kraju više neće biti Hamasa'.

8.16 U svojoj posljednjoj objavi na društvenim mrežama Izraelske obrambene snage (IDF) tvrde da su u posljednja 24 sata napale više od 320 ciljeva diljem Pojasa Gaze, rekavši da nastavljaju napadati 'terorističku infrastrukturu i vojne ciljeve'.

8.12 Izraelski zrakoplovi napali su u Libanonu rano u ponedjeljak dvije ćelije Hezbolaha koje su planirale lansirati protutenkovske projektile i rakete prema Izraelu, priopćila je njihova vojska. >>Cijeli članak<<

8.01 Izraelski ratni zrakoplovi bombardirali su područja u blizini triju bolnica u Pojasu Gaze rano u ponedjeljak, izvijestili su palestinski mediji, ali nije odmah jasno jesu li same bolnice pretrpjele štetu. >>Cijeli članak<<

  • +9
Raketiranje Gaze Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia