meteoalarm u cijeloj hrvatskoj

Vakula najavio grmljavinske oluje, a moguća je i tuča: Evo kad se vraća stabilno vrijeme

11.06.2024 u 06:57

Bionic
Reading

Promjenjivo razdoblje se nastavlja, uz povremenu kišu koja će lokalno biti obilnija i praćena grmljavinom. Bit će svježije nego proteklih dana, posebno u unutrašnjosti

Na Jadranu će danas biti djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom, ponegdje kiša, lokalno moguće i neverini. U unutrašnjosti u prvom dijelu dana umjereno do pretežno oblačno s kišom, mjestimice i izraženijim pljuskovima s grmljavinom. Poslijepodne postupno razvedravanje, još ponegdje uz pljusak. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, na Jadranu jugo i jugozapadni, na srednjem dijelu i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura od 19 do 24, na Jadranu 24 do 29 °C.

I dalje promjenjivo

Razdoblje nestabilnog vremena još uvijek traje, s povremenim kišama koje će na nekim mjestima biti intenzivnije, a moguće su i grmljavinske oluje te tuča, najavio je HRT-ov meteorolog Zoran Vakula. No, temperatura više neće biti tako visoka i sparna kao prethodnih dana. Noći i jutra također će biti hladnija u mnogim dijelovima kopnene Hrvatske, a dnevne temperature sredinom tjedna bit će znatno niže.

Na Jadranu će sredinom tjedna biti češćih pljuskova s grmljavinom, osobito na sjevernom dijelu, dok će se u petak pljuskovi zadržati uglavnom na jugu. Jugo će zamijeniti povremeni sjeverozapadni i zapadni vjetar, a uz obalu će puhati bura, naročito na sjeveru.

Na kopnu će do četvrtka biti česta i mjestimice obilnija kiša, često u obliku pljuskova praćenih grmljavinom. Od petka se očekuje stabilnije vrijeme, uz jutarnju maglu i sunčane periode, dok će pljuskovi biti prisutni uglavnom na južnim područjima.

Utorak svježiji

U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenjivo i svježije nego u ponedjeljak, s povremenom kišom i mogućom grmljavinom tijekom noći i prijepodneva, dok se poslijepodne očekuje više sunca. Vjetar će biti uglavnom slab sjeverni, a temperature će se kretati od 16 do 19 °C ujutro te oko 24 °C poslijepodne.

U središnjoj Hrvatskoj će temperature biti niže, s najvišim dnevnim vrijednostima oko 22 °C. Osjećaj svježine pojačavat će povremena kiša i umjeren sjeveroistočni vjetar, uz mogućnost grmljavine, naročito u prvom dijelu dana.

U Gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu u noći, prijepodne i ponovno navečer očekuju se lokalno obilniji pljuskovi s grmljavinom, ponegdje i nevrijeme. Temperatura zraka će se kretati od 12 do 17 °C ujutro te od 24 do 27 °C poslijepodne, dok će u gorju biti oko 21 °C.

U Dalmaciji će biti svježije nego prethodnih dana, ali i dalje razmjerno toplo i promjenjivo, s mjestimičnim pljuskovima i grmljavinom, osobito na sjevernom dijelu i u unutrašnjosti. Vjetar će biti slab do umjeren, promjenjivih smjerova, a more će biti malo do umjereno valovito.

Na južnom Jadranu bit će sunčanije, ali i vjetrovitije s valovitim morem. Temperature će biti prosječne za ovo doba godine, s jutarnjim temperaturama ponegdje malo višim. Prolazni oblaci mogu donijeti kratkotrajne pljuskove.

Upaljen meteoalarm u cijeloj Hrvatskoj

Državni hidrometeorološki zavod oglasio je žuti meteoalarm za područje cijele Hrvatske, osim krajnjeg juga. Upozoravaju na obilne oborine i potencijelno bujične i urbane poplave.