STEAM BOX

Valve radi na konzoli za PC?!

05.03.2012 u 09:45

Bionic
Reading

Već nekoliko dana sve glasnije postaju glasine da Valve radi na svojevrsnom hibridu PC-ja i konzole

'Budemo li u situaciji u kojoj ćemo morati razvijati i hardver, to ćemo i učiniti', izjava je Gabea Newella, predsjednika Valvea, kojom se osvrnuo na pitanje Penny Arcadea ima li Valve namjeru ulaziti na tržište hardvera. Ipak, nastavio je Newell, 'produkciju hardvera radije bismo prepustili onima koji se bave produkcijom hardvera i u tome su definitivno iskusniji od Valvea'.

 

Sve te izjave ipak nitko nije shvaćao doslovno, no posljednje glasine tvrde da bi ispod oblaka dima moglo biti i vatre. Naime, TheVerge.com objavio je da Valve radi na svojevrsnoj konzoli zasad poznatoj kao SteamBox. Na njenom razvoju navodno radi nekoliko proizvođača hardvera, a ono po čemu bi se razlikovala od Sonyjeve, Microsoftove i Nintendove konzole bila bi slobodna dostupnost njenog softvera. Kada određeni razvojni studio želi razviti igru za PlayStation 3, Xbox 360 ili neku drugu platformu, proizvođaču te konzole isplaćuje se određeni novčani iznos. Već to bio bi poticaj brojnim manjim studijima da se fokusiraju upravo na Valveovu konzolu koja će biti namijenjena pokretanju naslova za PC na operacijskom sustavu koji bi se bazirao na poznatom Valveovom Steamu.

 

Prema glasinama, unutar konzole nalaze se sljedeće komponente: Core i7 CPU, 8GB of RAM i nVidijina grafička kartica.

 

Unatoč svemu, pitanje koje će postaviti mnogi je: kome treba još jedna konzola, i to konzola namijenjena pokretanju naslova za PC?! Prije svega, Valve je navodno motiviran željom da uspostavi svojevrsni standard da bi se razvojni studiji mogli fokusirati na određenu konfiguraciju. Na primjeru relativno recentnog Ragea pokazala se sva problematičnost razvoja igara za PC. Jer, budimo realni, gotovo svaka konfiguracija za PC na svijetu razlikuje se od svih ostalih u najmanje jednom segmentu.

 

Glasine kasnije dobivaju i svojevrsnu službenu potvrdu. Naime, Greg Coomer na Twitteru je objavio fotografiju minijaturnog PC-ja uz njegove specifikacije: 'i7 quad core, 8GB ram, Zotac Z-68 mobo w/ onboard Nvidia mobile gfx'. Da, radi se o identičnim komponentama koje su nekoliko dana ranije spomenute u glasinama.

 

 

Radi li Valve na konzoli ili ne, zasad je nemoguće procijeniti sa sigurnošću, no u narednim danima svakako očekujemo nove informacije uz koje bi cijela slika trebala postati mnogo jasnija.