OPOMENA U MALEZIJI

Vatikanski nadbiskup nagrabusio zbog 'Alaha'

Bionic
Reading

Muslimani u Maleziji uznemireni su nakon što je prvi izaslanik Vatikana u ovoj zemlji Joseph Marino podržao ideju da kršćani u Maleziji mogu koristiti riječ Alah

Izjava vatikanskog dužnosnika izazvala je lavinu osuda malezijskih vlasti, a osobito nacionalističkih krugova u većinski muslimanskoj zemlji, gdje živi i značajna manjinska skupina kršćana. Pojedine muslimanske organizacije i političke grupe u Maleziji tražile su da se Marino izbaci iz zemlje.

Nadbiskup Marino, koji je u travnju ove godine stigao na novu dužnost, ispričao se zbog 'nesporazuma i neprijatnosti' koje su izazvali njegovi komentari.

U svome prvom intervjuu u Maleziji, nadbiskup Marino izjavio da podržava ideju da kršćanima u toj zemlji treba biti dopušeno koristiti riječ Alah. Muslimani koji čine 60 posto populacije Malezije tvrde da kršćani žele upotrebljavati riječ Alah kako bi manipulirali islamskom religijom i učinili je manje značajnom.

Nadbiskup Joseph Marino je nakon 'spornih izjava' pozvan u ministarstvo vanjskih poslova Malezije na razgovor.

'Nadbiskupu Marinu preporučeno je da treba biti svjestan vjerskih osjećaja muslimana u Maleziji, te da je tema koju je javno komentirao još uvijek na razmatranju na Žalbenom sudu', navedeno je u priopćenju ministarstva vanjskih poslova Malezije.