toplinski val

Vatrogasci imaju važno upozorenje: Ne otežavajte gašenje

09.07.2024 u 11:51

Bionic
Reading

Zbog toplinskog vala koji će ovih dana zahvatiti pojedine dijelove zemlje, Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) pozvala je u utorak građane na pojačan oprez zbog mogućnosti izbijanja požara, kako bi svojim odgovornim ponašanjem pridonijeli sigurnosti

Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) u Hrvatskoj se očekuje prolazak toplinskog vala, koji se u srijedu i četvrtak osobito očekuje na riječkom, splitskom i dubrovačkom području, a u petak i na osječkom, zagrebačkom te karlovačkom području.

Zbog velike količine suhog raslinja na području Dalmacije velika je opasnost od izbijanja požara otvorenog prostora, upozoravaju u HTZ-u.

Stoga mole građane da ne bacaju opuške, staklo i ne pale vatru na otvorenom prostoru. Osobe koje koriste roštilj u dvorištu ili na balkonu upozoravaju da ga ne upotrebljavaju za vjetrovita vremena te da obavezno ugase žar nakon njegova korištenja.

Požar se brzo širi u kamp prikolicama i čamcima. "Ako u čamcu ili prikolici ne možete ugasiti požar na siguran način u početnoj fazi, odmah ih napustite", poručuju iz HVZ-a.

"Ne otežavajte vatrogascima gašenje, a sebe ne dovodite u opasnost, kako biste požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali. Ne koristite dronove za snimanje požara, jer time ugrožavate sigurnost protupožarnih zrakoplova koji sudjeluju na intervenciji. Pilotske posade obustavit će letačke operacije odmah po uočavanju drona u zoni svojih aktivnosti što će otežati sprječavanje širenja požara i dovesti u opasnost živote ljudi".

Održavanje čiste okućnice smanjuje se mogućnost proširenja požara na okolne objekte, treba voditi računa da se u automobilima ne ostavljaju djeca i kućni ljubimci, jer u ovakvim uvjetima jako brzo dolazi do dehidracije i toplinskog udara, što može dovesti do teških oštećenja organa, a u konačnici i smrti.

U slučaju da primijetite požar, odmah nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112., poručuju iz HVZ-a.