pripremite se

Većina Hrvatske na +30: Toplinski val trajat će najmanje do sredine sljedećeg tjedna

10.07.2024 u 17:55

Bionic
Reading

Cijela Hrvatska ponovno se topi pod još jednim toplinskim valom, a među najtoplijim gradovima danas u 15 sati bili su Knin i Osijek s temperaturama debelo preko 36 stupnjeva. Metereolozi nemaju dobre vijesti jer će ovaj toplinski val potrajati

Događa se, kaže meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić, da su toplinski valovi češći, duži i opasniji.

'Jedan od glavnih razloga s kojima se može povezati je globalno zatopljenje. Naime toplinski valovi, bilo ih je i ranije, ali sada su češći, dulji i opasniji. Uz njih su vezane i najniže jutarnje temperature, vrlo tople noći, ali i velike vrućine poslijepodne. Što se tiče vrijednosti gdje je najtoplije, možemo reći da u unutrašnjosti i u srednišnjoj, ali i u istočnoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije temperature će u četvrtak dosezati i 38 stupnjeva', izjavio je Čačić.

  • +22
Toplinski val u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Bozo Radic

Objasnio je i da će ovaj toplinski val trajati barem do sredine sljedećeg tjedna, a možda i poslije toga te da će temperature rasti još stupanj ili dva.

'Što se tiče sezonske prognoze, pokazalo se da će ovo ljeto biti iznad višegodišnjeg prosjeka, u tome idu u prilog i ovi toplinski valovi, a također i podatak da je zadnjih 12 mjeseci globalno bilo najtoplije ikad izmjereno', nadodaje.

Zbog visokih temperatura sutra je gotovo za cijeli Hrvatsku, osim Gospićke regije upaljen crveni meteoalarm.

DHMZ  za četvrtak prognozira pretežno sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće. U unutrašnjosti uz jači razvoj oblaka lokalno je moguć pokoji pljusak s grmljavinom, osobito u Gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar slab, ponegdje do umjeren istočni, na Jadranu sjeverozapadni i jugozapadni. Najviša temperatura zraka većinom između 32 i 37 °C.