ELEKTRONIČKO RATOVANJE

[VIDEO/FOTO] Ukrajinci rušenjem ruskog lovca došli do obavještajnog blaga, evo o čemu je riječ

14.09.2022 u 18:56

Bionic
Reading

Nakon što su ovih dana kod grada Izjuma srušili ruski lovac Su-30SM, u ruke ukrajinskih branitelja pao je njegov gotovo neoštećen sustav za elektroničko ratovanje RTU 518-PSM, a koji služi kao aktivni odašiljač za ometanje. Riječ je o sustavu koji će Ukrajinci najvjerojatnije predati svojem američkom savezniku, s kojim otprije imaju dogovor o eksploataciji stranog vojnog materijala kako bi Pentagon imao što bolji uvid u najnoviju rusku tehniku

Ukrajinci su do vrijednog ratnog trofeja došli nakon što su oborili ruski dvosjed Su-30SM, modificiran za napade na zemaljske ciljeve te radarski nadzor i navođenje. Ovaj je avion u jednosjednoj inačici dizajniran za stjecanje nadmoći u zraku, dugodometno patroliranje i pratnju aviona velikog dometa, a u sklopu ruskog ratnog zrakoplovstva nalazi se stotinjak aparata tog tipa.

Primjerak koji je srušen kod Izjuma nosio je oznaku '32 Crveni' i registarski broj RF-81773, a udar Su-30SM o tlo nakon pogotka ukrajinske protuzračne obrane bio je toliko snažan da je jedna njegova navođena raketa zrak-zrak tipa R-73 neoštećena zapela u zemlji. Neoštećen je pronađen i najsuvremeniji sustav za elektroničko ratovanje tipa RTU 518-PSM.

Stručnjaci ističu da je riječ o kapsuli koja se postavlja na vrh desnog krila Su-30SM i čini dio većeg skupa oružanih sustava zajedničkog naziva Hibini-U, a koji se još sastoji od sustava RTU 518-LSM1, instaliranog na lijevom vrhu krila, te sustava KS REP, smještenog unutar samog aviona.

  • +8
Ruski Su-30SM Izvor: EPA / Autor: SERGEI ILNITSKY

Sustav RTU 518-PSM ima aktivni odašiljač za ometanje dok je RTU 518-LSM1 pasivni prijamnik koji detektira emitiranje elektromagnetskog spektra i pokušava locirati neprijateljske radarske sustave. Zajedno se te dvije komponente nazivaju SAP 518-SM ili Regata i služe za rano uočavanje te ometanje protivničkih radara i radarski vođenih protuzračnih projektila, čije djelovanje ometaju putem tehnologije digitalne radiofrekvencijske memorije (DRFM).

Izvor: Društvene mreže / Autor: CRUX

Američka eksploatacija ruske vojne tehnike

Komplet Hibini-U razvio je Znanstveno-istraživački institut za radiotehniku ​​Kaluga, popularno poznat po ruskoj skraćenici KNIRTI, a naručilo ga je rusko ministarstvo obrane 2013., dok se na avionima Su-30SM pojavio tijekom 2018.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ukrainian Military YouTube

Sustav SAP-518SM nadogradnja je inačice SAP-518 te je kao derivat sustava Hibini izvorno razvijen za dvosjedni lovac bombarder tipa Su-34, čije središnje računalo može samostalno planirati misiju i voditi avion. Najnovija modifikacija za Su-30SM ima značajno poboljšane performanse i pouzdanost, a kao sustav s dvije zasebne jedinice pruža višekanalno ometanje radi suprotstavljanja radarski vođenim projektilima zrak-zrak i projektilima zrak-zrak, opremljenim aktivnim i pasivnim radarskim tražilicama.

Kako američka vlada, koja aktivno podržava ukrajinsku obranu, ima dogovor s Kijevom o eksploataciji zarobljene ruske vojne tehnike, može se očekivati da će ovaj u rušenju neoštećeni sustav vrlo brzo stići u ruke američkih obavještajnih službi te će ga detaljno pregledati i testirati kako bi imale detaljan uvid u najsuvremenije i najnedostupnije ruske sustave.