NESVAKIDAŠNJI PROSVJED

[VIDEO] Pogledajte kako su belgijski medicinari dočekali premijerku

18.05.2020 u 11:03

Bionic
Reading

Medicinsko osoblje bolnice Sveti Petar u Bruxellesu okrenulo je u petak leđa belgijskoj premijerki Sophie Wilmes u znak prosvjeda zbog postupka vlade prema zdravstvenim radnicima

Kako javljaju agencije, osoblje bolnice formiralo je špalir za doček i okrenulo leđa automobilu kojim je belgijska premijerka došla u službeni posjet bolnici. Predstavnici belgijskih zdravstvenih radnika pojasnili su ovaj čin razočaranošću postupcima belgijske vlade tijekom pandemije koronavirusa, ali i načelnim stavovima vodstva države prema zdravstvenom sektoru u zemlji.

Radnici u belgijskom zdravstvu zamjeraju vlastima smanjenje proračuna za zdravstvo, male plaće, nedostatak medicinskog osoblja i namjeru da dodatno angažiraju nekvalificirano osoblje umjesto školovanih medicinskih tehničara.

Nakon prosvjeda 'bijelih ogrtača' oglasio se i kabinet premijerke naglasivši da je cilj vlade podržati upravljanje kriznom situacijom, a ne da se ona otežava. 'U tom cilju moraju se ponekad donositi i teške odluke', priopćili su iz ureda premijerke Wilmes.

:

Bolnica Sveti Petar u Bruxellesu od početka pandemije zaraze bila je središnja i referentna ustanova za potvrđene slučajeve koronavirusa, ističu agencije te dodaju da se Belgija tijekom pandemije našla u svjetskom vrhu po broju preminulih osoba po glavi stanovnika.

Prosvjed medicinskih djelatnika u bolnici Sveti Petar u Bruxellesu Izvor: Društvene mreže / Autor: Be Zero

Kao jedan od uzroka navodi se velik broj smrtnih slučajeva zabilježenih u domovima za starije osobe širom zemlje, među kojima nije postojala službena potvrda o postojanju virusa.

Od sredine ožujka u Belgiji je zabilježeno oko 56.000 slučajeva zaraze, preminulo je nešto više od 9000 osoba, dok se oporavilo njih oko 15.000. Posljednjih dva tjedna Belgija bilježi pad smrtnih slučajeva i hospitalizacija, a država postupno ukida restriktivne mjere.

Nakon otvaranja trgovina 11. svibnja od ponedjeljka su otvorene i škole, kao i muzeji, kulturne ustanove i sportski klubovi. Istovremeno, svi kulturni, sportski i turistički događaji ostaju zabranjeni do 30. lipnja.