MEKSIKO

[VIDEO] U sukobima zbog vjetroelektrane ubijeno 15 ljudi

24.06.2020 u 12:37

Bionic
Reading

U sukobu koji je zbog projekta izgradnje vjetroparka izbio proteklog vikenda u meksičkom gradu San Mateo del Mar u državi Oaxaca ubijeno je 15 ljudi

Prema riječima jednog od preživjelih protivnika izgradnje vjetroparka, skupina ljudi koja podržava projekt postavila je zasjedu i potom iz vatrenog oružja osula paljbu prema prosvjednicima, kojom prilikom je poginulo 13 muškaraca te dvije žene. Skupina koja podržava vjetropark potom je zasuta kamenjem i betonskim blokovima, precizirali su američki mediji.

Regionalno tužiteljstvo države Oaxaca na pacifičkoj obali Meksika priopćilo je da je slučaj preuzela tamošnja savezna policija, a u pomoć joj je priskočila i meksička Nacionalna garda te je raspoređena na poprištu sukoba.

Protivnici izgradnje vjetroparka, uglavnom starosjedioci, tvrde da bi projekt ugrozio njihov tradicionalni način života, temeljen na ribarstvu i poljoprivredi te turizmu zbog lokalnih indijanskih svetišta. Prvi sukobi započeli su još prije osam godina, kada je konzorcij tvrtki pokušao izgraditi ogromnu vjetroelektranu snage 396 megavata na području lagune u blizini San Matea. Protivnici projekta tom prilikom uspjeli su blokirati izgradnju vjetroelektrana, a riječ je o autohtonim stanovnicima iz plemena Ikoots.

Kontroverzna najveća vjetroelektrana u Meksiku Izvor: Društvene mreže / Autor: CGTN America

Agencije ističu da je sukob zabilježen samo dan nakon što je meksički ministar za javnu sigurnost Alfonso Durazo javno pohvalio jug zemlje, u kojem se nalazi i država Oaxaca, kao najsigurniji dio Meksika.

Nekoliko dana ranije na sjeveru zemlje zabilježen je val nasilja zbog kojeg je meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador najavio nove mjere radi sprečavanja krvoprolića koje se zbog kontrole nad trgovinom droge već desetljećima događa u državama Jalisco i Guanajuato.