MQ-25A STINGRAY

[VIDEO] Uspješno testiran prvi dron koji će američke mornaričke lovce opskrbljivati gorivom

23.09.2019 u 20:31

Bionic
Reading

Tvrtka Boeing krajem prošlog tjedna uspješno je testirala dron MQ-25A Stingray, prvi mornarički bespilotni tanker koji bi trebao polijetati i slijetati s palube nosača aviona

Dvosatni testni let obavljen je iznad zračne luke Mid America u saveznoj državi Illinois, a njime su upravljali Boeingovi piloti pomoću daljinskog upravljača.

'Zrakoplov je završio autonomno taksiranje i polijetanje, nakon čega je uslijedio let po unaprijed utvrđenoj ruti kako bi se potvrdile osnovne funkcije leta i operacije zrakoplova sa zemaljskom kontrolnom stanicom', naveo je Boeing u priopćenju.

Nakon uspješnog testnog leta programski direktor projekta David Bujold istaknuo je da je novi dron 'sa sigurnošću i pouzdanošću prikazao svoje mogućnosti koje zahtijeva američka ratna mornarica kako bi izvršila svoju vitalnu zadaću'.

Ugovor vrijedan 805 milijuna dolara dodijeljen Boeingu pretprošlog kolovoza obuhvaća dizajn, razvoj, proizvodnju, testiranje i isporuku četiri takve letjelice. Prema najavama državnog tajnika za ratnu mornaricu Jamesa Geurtsa, ukupna cijena programa Stingray stajat će 13 milijardi dolara jer taj rod vojske namjerava nabaviti 72 takve bespilotne letjelice koje bi trebale postati operativne najkasnije do 2024. godine.

Prvi let novog Boeingova drona Izvor: Licencirane fotografije / Autor: USNI News

Uvođenje bespilotnih dronova koji će opskrbljivati mornaričke zrakoplove gorivom u zraku označit će povijesnu integraciju bespilotnih letjelica u okrilje mornaričkog zrakoplovstva, uvjereni su u Boeingu, a koji je prototip letjelice premijerno prikazao prije dvije godine.

Novi mornarički dron pokreće Rolls-Royceov turbofan motor potiska 4500 kilograma koji se koristi za pokretanje mornaričke bespilotne letjelice MQ-4C Triton, čiji dizajn potpisuje tvrtka Northrop Grumman. Boeingov model, primjećuju stručnjaci, ima nešto veći radarski odraz te time gubi na svojoj nevidljivosti, što s obzirom na njegovu primarnu ulogu opskrbljivanja aviona gorivom ne bi trebalo predstavljati problem ratnoj mornarici.

Novi Boeingov dron Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Lockheed Martin