BEZ POVIŠENIH TONOVA PENTAGONA

[VIDEO] Važan američki regionalni partner užurbano nabavlja kinesko oružje

16.09.2019 u 17:50

Bionic
Reading

Tajland je prošlog tjedna, kao američki regionalni vojni partner, potpisao sporazum s kineskim brodograditeljem o narudžbi amfibijskog jurišnog broda Tip 071, a budući je ta južnoazijska kraljevina dugogodišnji kupac kineskog oružja, iz Pentagona se ne očekuju 'povišeni tonovi'

Iako nisu objavljeni detalji vezani za cijenu, datum isporuke i brodske sustave, tajlandski list The Bangkok Post izvijestio je kako će plovilo stajati 200 milijuna dolara, a njegova će izgradnja trajati tri godine. Izaslanstvo tajlandske kraljevske ratne mornarice potpisalo je sporazum o narudžbi u Pekingu, a prema riječima naručitelja, novi brod, pored amfibijskih operacija, koristit će se u slučajevima humanitarnih katastrofa kao plovilo za ispomoć stanovništvu pogođenom poplavama nakon monsunskih kiša.

Riječ je o klasi koja se u sastavu kineske ratne mornarice nalazi od 2007. godine i namijenjena je za izvođenje modernog amfibijskog juriša. Brod klase Tip 071 dug je 210 i širok 28 metara, dok mu gaz iznosi osam metara. Posadu čini 156 mornara i 23 časnika, a najviša brzina iznosi mu 25 čvorova.

Brod ove klase može prevoziti do 800 marinaca, četiri amfibijske lebdjelice klase Yuyi, glavno borbeni tenk ili dva pješačka oklopna vozila te četiri transportna helikoptera. Pored amfibijskih zadaća, brod klase Tip 071 može poslužiti za ekspedicijska i protupiratska djelovanja.

Za humanitarne zadaće tajlandska kraljevska ratna mornarica trenutno raspolaže desantnim brodom singapurske proizvodnje HTMS Angthong iz klase Endurance, koji je zamijenio zastarjele američke desantne tenkonosce, a prema potrebi koristi i jedini nosač aviona HTMS Chakri Naruebet. Riječ je o prvom i jedinom tajlandskom nosaču aviona koji je izgrađen na osnovi španjolskog nosača Principe de Asturias, a smatra se najmanjim nosačem zrakoplova u svijetu. Taj brod djeluje kao nosač helikoptera, a prema potrebi se koristi za humanitarne misije u slučaju katastrofa.

Valja napomenuti kako je Tajland važan regionalni saveznik Sjedinjenih Država te je 2003. godine proglašen glavnim saveznikom izvan NATO-a, ali kao i većina zemalja u jugoistočnoj Aziji, ima bliske veze s Kinom.

Tajlandska vojska, pored američke opreme, u svojem sastavu ima kineske glavne borbene tenkove VT-4 i oklopne transportere VN-1, dok u topničkim postrojbama također koristi mješovito naoružanje. Tajlandsko ratno zrakoplovstvo koristi američke lovce F-16 i F-5 te nedavno nabavljene švedske Gripene, a helikopterska komponenta oslanja se na letjelice uglavnom zapadne proizvodnje.

Prema najavama iz Bangkoka, Tajland bi uskoro trebao krenuti u proces nabave novih kineskih podmornica, a dobre odnose s Kinom održava i putem brojnih zajedničkih vojnih vježbi, poput nedavne Falcon Strike, održane na sjeveru zemlje, a u kojoj su sudjelovali relativno novi kineski laki višenamjenski lovci tipa J-10.