'izvozni potencijal'

Vijetnam šalje Filipinima cjepivo protiv afričke svinjske kuge

02.08.2023 u 15:58

Bionic
Reading

Vijetnam će na Filipine do listopada izvesti dva milijuna doza cjepiva protiv afričke svinjske kuge, izvijestila je vlada u srijedu, istaknuvši da pošiljke signaliziraju "ogroman izvozni potencijal"

Prošli tjedan Vijetnam je za domaću komercijalnu upotrebu odobrio dva cjepiva protiv afričke svinjske kuge, razvijena u domaćim laboratorijima, dodavši da priprema teren i za izvoz. Cjepivo NAVET-ASFVAC razvili su veterinarski institut Navetco Central Veterinary Medicine i znanstvenici iz SAD-a, a cjepivo AVAC ASF LIVE razvio je AVAC Vietnam JSC, izvijestila je vlada.

U srijedu Hanoi je objavio da će do listopada Filipinima isporučiti dva milijuna doza cjepiva AVAC ASF LIVE, povrh već isporučenih 300 tisuća doza u proteklih desetak dana. Isporuke "signaliziraju ogroman izvozni potencijal", naglasili su. Dozvola za upotrebu izdana je nakon testiranja više od 650 tisuća doza na životinjama u 40 vijetnamskih pokrajina koja su pokazala da je bolest spriječena u 95 posto slučajeva, prema vladinim navodima.

  • +4
Afrička svinjska kuga na Filipinima Izvor: EPA / Autor: ROLEX DELA PENA

Ministarstvo poljoprivrede reklo je tada tvrtkama da sastave plan proizvodnje cjepiva koja bi se prodavala na domaćem i na inozemnim tržištima. Cjepiva bi mogla označiti veliki pomak u borbi protiv bolesti koja je za životinje smrtonosna i izaziva velike štete u poljoprivrednom sektoru. Najteži slučaj zabilježen je 2018/2019. godine kada je u Kini, najvećem svjetskom proizvođaču, uginula polovina životinja, uz procijenjene gubitke veće od 100 milijardi dolara. Globalno tržište svinjetine vrijedno je 250 milijardi dolara.