prijavila ih glumica

Vodeći francuski redatelji privedeni zbog optužbi za seksualno nasilje nad maloljetnicom

01.07.2024 u 14:22

Bionic
Reading

Vodeće francuske filmske redatelje Benoita Jacquota i Jacquesa Doillona, ​​koje je glumica i redateljica Judith Godrèche optužila za silovanje i seksualno zlostavljanje dok je bila maloljetnica, francuske su vlasti u ponedjeljak privele na ispitivanje, rekli su izvori bliski slučaju

Godrèche, vodeći glas francuskog pokreta #MeToo, napisala je na društvenim mrežama da je duboko dirnuta što je policija napokon privela dvojicu redatelja. Novinar AFP-a vidio je redatelje na dolasku u policijsku postaju u Parizu u ponedjeljak ujutro, u pratnji odvjetnika. Obojica negiraju optužbe.

Judith Godrèche, 52-godišnja glumica i redateljica, podnijela je prijavu protiv Jacquota (77) za silovanje i Doillona (80) za seksualno napastovanje kad je bila maloljetna, što obojica poriču. Opisala je da je Jacquot imao nezdrav "utjecaj" nad njom tijekom njihove veze koja je započela kada je imala 14 godina, a trajala od 1986. do 1992. godine. Optužila je Doillona za zlostavljanje na setu dok je glumila u jednom od njegovih filmova.

Glumica Isild Le Besco (41) također je podnijela prijavu protiv Jacquota zbog silovanja između 1998. i 2007. tijekom toksične veze koja je započela kada je ona imala 16, a on 52 godine. Glumica Julia Roy (34) također je podnijela prijavu protiv istog redatelja zbog seksualnog napastovanja, u "vidu nasilja i moralnih ograničenja koja su trajala nekoliko godina", rekao je izvor blizak slučaju.

Odvjetnici su kazali kako da nije bilo potrebe da ih se privodi na ispitivanje i naglasili da ih treba smatrati nevinima dokle god im se ne dokaže krivnja. Jacquotova odvjetnica Julia Minkowski izjavila  je da će njezin klijent "konačno moći izraziti svoje mišljenje pred zakonom". Doillonova odvjetnica Marie Dose pravda klijenta da ne postoje pravni kriteriji za privođenje radi ispitivanja "36 godina" nakon incidenta koji navodi Godrèche. Izvori bliski slučaju kažu da bi njihovo ispitivanje moglo uključivati ​​i suočavanje s osobom ili osobama koje ih optužuju.

"Plačem... Od svega ovoga... Ne znam imam li snage, ali imat ću. Imat ću... Za nju", napisala je Godrèche na Instagramu uz sliku sebe iz tinejdžerskog doba pored Jacquota, 25 godina starijeg od nje. Francuska filmska industrija nosi teret optužbi da je predugo opravdavala zlostavljanje, pa i nakon niza optužbi protiv 75-godišnje filmske legende Gerarda Depardieua, koje on sve poriče.

Otkako je prekinula šutnju, Godrèche je postala vodeći glas u francuskom pokretu #MeToo. Nakon što je apelirala na tijelo za nadzor kinematografije, parlament je u svibnju izglasao osnivanje povjerenstva za istraživanje seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja u filmskoj industriji i drugim kulturnim sektorima.