sukob ne jenjava

Uprskali su: Rusija propustila najveću priliku da pregazi Ukrajinu

03.07.2024 u 09:11

Bionic
Reading

Sukob između Ukrajine i Rusije ne jenjava, a ništa manje nema ni razmišljanja analitičara i vojnih stručnjaka o tome u kojem smjeru se borba može razviti

Prema bivšem australskom general bojniku Micku Ryanu, Rusija je propustila priliku da pregazi Ukrajinu i osigura značajno napredovanje na bojnom polju, prenosi Business Insider.

'Rusija je napravila strateški zamah svojim napadima na Ukrajinu u proteklih šest mjeseci. Međutim, uglavnom nisu uspjeli iskoristiti prilike koje su im se pružale', napisao je Ryan, suradnik u Centru za strateške i međunarodne studije, na X-u.

'Čini se da je Rusija uprskala ono što je možda bila njena posljednja prilika da zada odlučujući udarac Ukrajini u ovom ratu', rekao je.

Bivši general je rekao da je Rusija propustila priliku da napreduje krajem 2023. kada je Ukrajina završila svoju neuspješnu protuofenzivu i kada joj je nedostajalo streljiva i ljudstva.

Ryan kaže da 'Rusi tijekom posljednjih šest mjeseci općenito nisu uspjeli iskoristiti niz prilika.' Situacija u kojoj je Ukrajina bila oslabljena, rekao je, 'vjerojatno bila najbolja prilika za Rusiju da postigne značajne dobitke na bojnom polju koje bi potom mogla iskoristiti kao politički i diplomatski pritisak na Ukrajinu za mirovne pregovore.'

Ukazao je na ograničen napredak Rusije, istaknuvši da su Rusi platili stotinama života za svaki osvojeni kilometar teritorija. 'To je slab povrat ulaganja - u bilo kojem ratu', rekao je Ryan.

Rusija uglavnom koristi svoje trupe u malim, skupim akcijama, strategiji rata iscrpljivanja o kojoj je predsjednik Vladimir Putin otvoreno govorio prošlog mjeseca. Ryan je rekao da je ova taktika kontraproduktivna i sprečava Ruse da stvarno izgrade veću, kvalitetniju silu koja bi mogla poduzeti ofenzivne operacije većih razmjera'.

  • +12
Ukrajinska vojska Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Dok Rusija možda ima vremena pojačati svoje ofenzivne napade, Ukrajina pokušava poboljšati vlastitu vojnu poziciju stabilnim tempom.

'Sada je pitanje može li Ukrajina, koja nastoji osloboditi veći dio svog teritorija okupiranog od strane Rusije, izgraditi sve drugačije fizičke, moralne i intelektualne elemente ofenzivne borbene moći kako bi bila bolja od Rusije bilo kasnije ove godine ili 2025', zaključio je Ryan.