VREMENSKA PROGNOZA

Vraćaju se topliji dani s više sunca: Pogledajte kakvo nas vrijeme čeka

06.10.2024 u 21:34

Bionic
Reading

Ponedjeljak većinom suh, sunčan i topliji, uz jačanje južine. No, ujutro svjež, često uz maglu, ponegdje pri tlu moguć i slab mraz, osobito po gorskim kotlinama. Od utorka ponovno nestabilnije, ali i toplije, uz povremeno umjeren, pa i jak jugozapadni i južni vjetar, na Jadranu gdjekad i jače jugo. Povremene mjestimične kiše na Jadranu i mjestimice uz njega bit će već u utorak, a u sjevernijim krajevima uglavnom od srijede do petka

'U ponedjeljak ujutro će na istoku Hrvatske biti svježe, često maglovito, a potom sunčano. Vjetar slab, poslijepodne mjestimice umjeren jugozapadni uz najvišu temperaturu oko 21 °C. Podjednaka najviša temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će prevladavati sunčano. Ujutro mjestimice magla i temperatura od 5 do 8 °C, a zatim će zapuhati većinom umjeren jugozapadnjak', prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Na zapadu zemlje djelomice sunčano, pri čemu samo mjestimice na sjevernom Jadranu i u Gorskome kotaru oblačnije, lokalno moguća slaba kiša ili rosulja. Vjetar slab i umjeren jugozapadni i jugo, koje će potkraj dana jačati. More mirno i malo valovito, od sredine dana u jačanju na umjereno valovito. Temperatura u unutrašnjosti ujutro niža od nedjeljne, a danju malo viša. No, uz more bez bitne promjene. Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano, ponegdje s umjerenom naoblako. Uz slabo do umjereno jugo i jugozapadni vjetar more će biti mirno i malo valovito.

Moguća je i sumaglica, a po kotlinama Dalmatinske zagore, kao i u Lici - i magla. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 20 do 24 °C. I na krajnjem jugu Hrvatske podjednako toplo te većinom sunčano, uz vjetar uglavnom slab promjenjiva smjera. More mirno do malo valovito', navodi Kozarić.

Opet južina, česta kiša

'U utorak i četvrtak na kopnu djelomice sunčano, pa i sunčanije, a uz više oblaka ponegdje kiša, uglavnom u gorskoj Hrvatskoj. U prvom dijelu srijede prolazno naoblačenje s kišom, pa i u obliku pljuskova, premjestit će se preko središnjih i istočnih krajeva. Puhat će umjeren, osobito u gorju i jak jugozapadni i južni vjetar, a u utorak na istoku prolazno jugoistočni. Od utorka još malo toplije.

Na Jadranu djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, mjestimiče kiše bit će osobito na sjevernom Jadranu. Uz jače naoblačenje u noći na srijedu i u srijedu do sredine dana kiše i grmljavine bit će i u Dalmaciji, a lokalno su vjerojatni i obilniji pljuskovi. Puhat će većinom jako jugo, u srijedu prolazno okrenuti na jugozapadnjak. Dnevna temperatura podjednaka kao u ponedjeljak, a jutarnja', prognozirao je Kozarić.