silno razočarana

Vratila se kući i ostala u šoku: 'Ne mislim kročiti u Hrvatsku ikad više'

16.10.2024 u 09:45

Bionic
Reading

Jedna je Zadranka, povratnica iz Irske, ostala razočarana svega dva mjeseca nakon povratka kući i zbog svega što je doživjela u državnim institucijama planira poovno otići i više se ne vratiti

Vlast je u nekoliko navrata pozvala Hrvate iz dijaspore da se vrate u svoju 'maticu zemlju'. Ministar financija Marko Primorac u sklopu novog paketa poreznih mjera najavio je i oslobađanje od poreza na dohodak za sve koji se vrate u Hrvatsku. Na pozive vlasti odazvala se 27-godišnja Zadranka koja se odlučila vratiti iz Irske.

No, kaže da je već nakon dva mjeseca ostala razočarana i da se želi vratiti natrag u Irsku. Iako ona i njen partner žele zasnovati obitelj u Hrvatskoj, a riješeno im je i stambeno pitanje, želja za povratkom u tuđinu je nakon nekoliko posjeta državnim institucijama ipak postala jača.

'Došla sam u Hrvatsku u srpnju i tek u rujnu sam uspjela dobiti osobnu iskaznicu, a bez nje nisam mogla riješiti prebivalište kao ni prijaviti se za bilo kakav posao, da ne pričam nisam imala pravo na zdravstveno osiguranje', objasnila je za Dnevnik.hr Zadranka koja se suočila s peripetijama državnih tijela.

Čekanje i plaćanje

Kaže da je silno razočarana u Hrvatsku, u koju se vratila zbog ljubavi. Njen partner je pomorac, zbog čega mu je više odgovaralo živjeti u Hrvatskoj. Ona je u Irsku otišla s 19 godina. Ondje je završila fakultet i dobila posao, a onda se odlučila na još jedan životni zaokret.

'Požalila sam već nakon pokušaja da u Zadru prijavim prebivalište. Do tad sam imala prebivalište u Irskoj, ovdje sam sve odjavila jer se nisam nikada mislila ni vratiti, ali sad kad sam se vratila željela sam se ponovno prijaviti. U policiji su mi rekli da ću čekati oko mjesec i pol da mi dođu na adresu kako bi provjerili živim li ja zaista tamo, a onda će o meni ispitivati i susjede iako me nitko od njih ne zna. Ne razumijem tu logiku, što bih ja trebala biti mjesec i pol doma za slučaj da mi banu na vrata? I što će oni tražiti, gledati gdje valjda držim donji veš?! Ne razumijem ni po kojim zakonima oni smiju dijeliti moje podatke', pita se 27-godišnja Hrvatica.

U međuvremenu je zatrudnjela, a kako nije bila prijavljena u Hrvatskoj, nije imala pravo na zdravstveno osiguranje. 'U HZZO-u su mi se smijali na šalteru, rekli da oni tu ništa ne mogu, već da ja platim 1300 eura osiguranje za prošlu godinu i još 98 eura za mjesece za koje mi osiguranje treba! Zašto bih plaćala za prošlu godinu kada tu nisam niti bila niti što trošila? Rekli su da se negdje zaposlim i da ću temeljem toga možda moći dobiti osiguranje. Ali nisam niti to mogla jer bez prebivališta nisam mogla aplicirati za neki posao, i tako u krug', objasnila je.

Vikanje na šalterima

Dodala je da 'gdje god bih došla, od zavoda za zapošljavanje, policije, zdravstvenog osiguranja, službenice su nepristojne i nepristupačne. U Irskoj sam radila u IT sektoru irskog ministarstva vanjskih poslova pa s javnosti nisam imala posla, ali zna se kako se ponaša. Tamo je nepojmljivo da se diže glas na stranku'. Dodala je da je to u Irskoj nepojmljivo.

Zbog svega navedenog pomišlja na odlazak iz Hrvatske, iako bi njen partner, unatoč svemu, rado ostao. 'Svi nas jako žele da dođemo natrag, a otežavaju nam svaki korak u tom povratku', ustvrdila je dodavši da će nakon ginekoloških pregleda otići natrag u Irsku.

'Ne mislim kročiti u Hrvatsku ikad više! Treba se odreći državljanstva i zaboraviti da sam ikad iskusila ovo odvratno ponašanje. Hrvatska može samo sanjati da će ikad biti imalo blizu Irskoj. Kako vi tu živite meni stvarno nije jasno. Želim da se moja priča čuje, a ne da se priča da Hrvatska želi povratnike jer je to notorna laž. Sustavno nam se otežava na svakom koraku i stvarno doživljavamo diskriminaciju i maltretiranja', zaključila je razočarana Zadranka.