ČEKA SE ODGOVOR

Vrh Srbije pozvan na proslavu ulaska Hrvatske u EU

26.04.2013 u 13:34

Bionic
Reading

Srpski predsjednik Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić pozvani su na središnju svečanost u okviru proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju, potvrdilo je u petak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Službeni Zagreb još uvijek čeka odgovore srpskih dužnosnika, koji bi zajedno s europskim čelnicima trebali uveličati priključenje Hrvatske Europskoj uniji

Na proslavu se pozivaju i svi ostali predsjednici i premijeri susjednih zemalja.

Nikolićeva isprika - početak puta

'Što se tiče isprike koju je srpski predsjednik Nikolić izrazio, mislim da je ona pozitivni pomak na putu stvaranja uvjeta normalnih odnosa u regiji i izgradnje odnosa u regiji prema budućnosti, ali očito je da smo tek počeli na tom putu i da će trebati još neko vrijeme', rekla je Vesna Pusić komentirajući jučerašnju ispriku Tomislava Nikolića za zločine počinjene u BiH.

Središnja svečanost održat će se, podsjetimo, u nedjelju 30. lipnja navečer na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, uz nazočnost čitavog državnog vrha, najviših dužnosnika Unije te šefova vlada zemalja članica.

Šefica diplomacije Vesna Pusić potvrdila je da u službeni posjet Hrvatskoj, na njezin poziv, u ponedjeljak stiže Aleksandar Vučić, potpredsjednik srpske vlade i ministar obrane. Vučić će se u Zagrebu susresti i sa predsjednikom Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i ministrom obrane Antom Kotromanovićem.

Vučićev posjet označava nastavak i razvijanje suradnje između Hrvatske i Srbije, koju su u svojim mandatima započeli Vesna Pusić i njezin srpski kolega Ivan Mrkić, a nastavili premijeri Zoran Milanović i Ivica Dačić.

'Ovo je jedan u nizu susreta koji će obilježiti napredak u mnogim temama koje smo otvorili. Jednu grupu tema čine neriješena pitanja preostala iz Domovinskog rata, u prvom redu pitanje nestalih. Druga grupa tema odnosi se na gospodarsku suradnju, osobito nakon ulaska Hrvatske u EU i izlaska iz CEFTA-e, dok se treća grupa odnosi na suradnju dviju zemalja po pitanju europskih integracija', rekla je ministrica Pusić.