osveta za Haniju

Vrhovni iranski vođa izdao naredbu da se napadne Izrael

01.08.2024 u 06:43

Bionic
Reading

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, izdao je naredbu da Iran izravno udari na Izrael, u znak odmazde za ubojstvo čelnika Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu, piše The New York Times

Hamnei je naredbu izdao na hitnom sastanku iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost u srijedu ujutro, ubrzo nakon što je Iran objavio da je čelnik Hamasa ubijen, piše The New York Times, pozivajući se na tri izvora, iranskih dužnosnika upoznatih s izdanom naredbom.

Iran i Hamas optužili su Izrael za atentat. Izrael, koji je u sukobu s Hamasom u Pojasu Gaze, nije niti priznao niti zanijekao da stoji iza atentata na Haniju, koji je bio u Teheranu na inauguraciji novog iranskog predsjednika. Izrael ima dugu povijest likvidacija neprijatelja u inozemstvu, uključujući iranske nuklearne znanstvenike i vojne zapovjednike.

Za sada nije jasno koliko će snažno Iran odgovoriti i hoće li još jednom kalibrirati svoj napad kako ipak ne bi došlo do velike eskalacije. Iranski vojni zapovjednici razmatraju još jedan kombinirani napad bespilotnim letjelicama i projektilima na vojne ciljeve u blizini Tel Aviva i Haife, ali nastojat će izbjeći napade na civilne ciljeve, rekli su iranski dužnosnici. Jedna opcija koja se razmatra je koordinirani napad iz Irana i drugih bojišnica na kojima ima savezničke snage, uključujući Jemen, Siriju i Irak, za postizanje maksimalnog učinka, rekli su.

The New York Times navodi da je ajatolah Hamnei dao i upute vojnim zapovjednicima Revolucionarne garde da pripreme planove i za napad i za obranu u slučaju da plane rat širih razmjera.

Podsjetimo, Hanija je ubijen u iranskoj prijestolnici Teheranu u napadu koji je izazvao prijetnje osvetom Izraelu i dodatno potaknuo zabrinutost da se sukob u Gazi pretvara u širi bliskoistočni rat. Zamjenik čelnika Hamasa u Gazi Khalil Al-Hayya rekao da je Haniju projektil "izravno" pogodio. Kao rezultat raketnog udara uništeni su prozori, vrata i zidovi u njegovoj sobi, rekao je Al-Hayya na konferenciji za novinare u Teheranu, pozivajući se na svjedoke koji su bili s Hanijom u Iranu.