MAKSIMALNI VODOSTAJI

Vrhunac vodenog vala prošao kroz Karlovac

22.01.2013 u 19:25

Bionic
Reading

Kroz Karlovac su poslijepodne protekli maksimalni vodostaji svih četiriju rijeka jer je vodostaj Kupe u 15 sati bio 784 centimetara, a u 16 sati centimetar niži, rekla je voditeljica karlovačke ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak

To znači, naglasila je, da se voda kod Banijanskoga mosta u Karlovcu od 20. siječnja u 20 sati, kada je vodostaj bio 13 centimetara, do 22. siječnja u 15 sati digla čak za 771 centimetar, što je zaista puno i naglo, rekla je Željeznjak.

Budući da je u Karlovcu danas mnogo kuća s poplavljenim podrumima i okućnicama, ali i onih do kojih se može samo čamcima, u obilazak terena čamcima, zajedno s interventnim službama, krenuo je i gradonačelnik Damir Jelić.

S terena je pozvao županiju, Hrvatske vode i Vladu RH da redefiniraju sustav obrane od poplava i završe gradnju planiranih protupoplavnih objekata jer se prečesto ponavlja izlijevanje rijeka.

Također je rekao kako se vrlo dobrom pokazala investicija za nabavu tri nova nepotopljiva čamca, u čemu je financijski sudjelovao i grad Karlovac, jer se sada lakše i brže može pomoći ljudima kojima je to potrebno.

Zahvalio je svima koji su samoinicijativno pomogli susjedima i sugrađanima te je poručio građanima da se "ne ustručavaju zatražiti pomoć ako im je ona potrebna jer je mobilizirano dovoljno ljudi da nitko ne bude sam u nevolji koja će potrajati još koji dan iako će iz minute u minutu problem biti manji".

Biljana Željeznjak također je objasnila da su ovaj put većih problema imali građani uz Koranu nego uz Kupu jer se u koranskome slijevu, kamo spada i Mrežnica s pritocima, snijeg brže i intenzivnije topio.