novi zakon na snazi

Njemačka promijenila pravila za dobivanje državljanstva, oporba bijesna

27.06.2024 u 16:22

Bionic
Reading

U četvrtak je na snagu stupio novi Zakon o državljanstvu koji olakšava ulazak u njemačku knjigu državljana i dvostruko državljanstvo, a demokršćanska oporba ga žestoko kritizira te najavljuje njegovo poništenje u slučaju ponovnog dolaska na vlast

Novi zakon, koji se smatra jednim od središnjih reformskih projekata socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade kancelara Olafa Scholza, predviđa mogućnost stjecanja njemačkog državljanstva već nakon pet godina stalnog boravka u Njemačkoj umjesto dosadašnjih osam.

U iznimnim slučajevima, kao što su brza i uspješna integracija, postoji mogućnost podnošenja zahtjeva za državljanstvom već nakon tri godine legalnog boravka.

Istodobno se otvara mogućnost zadržavanja dosadašnjeg državljanstva, što je do sada bilo omogućeno samo državljanima zemalja članica Europske unije. Isto tako se i za pripadnike tzv. prve generacije gastarbajtera snižava razina poznavanja jezika koja je potrebna za podnošenje zahtjeva.

"Ovo smo čekali desetljećima: Njemačka konačno ima zakon o državljanstvu koji je na razini vremena", rekla je povjerenica savezne vlade za integraciju Reem Alabali-Radovan.

Političarka vladine Liberalno-demokratske stranke (FDP) Ann-Veruschka Jurisch je rekla kako novi zakon ne omogućava, kako to sugeriraju kritičari, useljavanje u njemački socijalni sustav.

Sniženje kriterija

"Osobe koje podnose zahtjev za državljanstvom će, kao i do sada, morati dokazati da mogu uzdržavati sebe i svoju obitelj", rekla je Jurisch.

Demokršćanska oporbena Unija CDU/CSU i Alternativa za Njemačku (AfD) žestoko su kritizirali sniženje kriterija za njemačko državljanstvo.

"Ovo je zakon savezne vlade koji će imati daleko najnegativnije posljedice po njemačko društvo od svih drugih zakona koje donijela ova vlada", rekao je unutarnjopolitički glasnogovornik zastupničkog kluba Unije CDU/CSU Alexander Throm.

Throm posebice kritizira mogućnost zadržavanje dotadašnjeg državljanstva i smatra da bi ova mogućnost morala biti ograničena na državljane onih zemalja koje "dijele iste vrijednosti s Njemačkom".

"Nedavni prosvjedi na kojima se tražilo uvođenje kalifata i na kojima su sudjelovale i osobe s njemačkim državljanstvom trebali bi biti znak upozorenja za sve nas", rekao je Throm.

Kršćansko-demokratska unija (CDU) je ukazala na jedno ispitivanje koje pokazuje da više od dvije trećine građana Njemačke odbacuje reformu zakona o državljanstvu i najavila da će u slučaju pobjede na sljedećim parlamentarnim izborima poništiti aktualnu reformu zakona o državljanstvu.

Uredi za strance se pripremaju na navalu

AfD smatra da će novi zakon o državljanstvu dovesti do navale na upis u njemačku knjigu državljana.

"Predstojeći cunami zahtjeva za državljanstvom je napad na temelj naše demokracije i ugrožava budućnost naše zemlje", priopćila je dopredsjednica AfD-a Alice Weidel i dodala kako će mogućnost dvostrukog državljanstva "njemačke državljane rođene u Njemačkoj učiniti građanima druge klase".

Prema posljednjim statistikama, u Njemačkoj živi oko 13 milijuna građana koji nisu njemački državljani. Uredi za strance u njemačkim saveznim pokrajinama računaju s velikom navalom na urede za državljanstvo.

Prošle godine najveći broj građana koji su primili njemačko državljanstvo je porijeklom iz Sirije.

sve osim nogometa

Učitavanje...